Изложба с творби на Кеазим Исинов реди Историческият музей

снимка: Регионален исторически музей-Благоевград

В деня на народните будители 1 ноември в Регионалния исторически музей в Благоевград ще се открие изложба с творби на изтъкнатия български живописец Кеазим Исинов. Картините са част от богатата художествена колекция на културната институция в областния център.

Живописният свят на Кеазим Исинов се отличава с приказност, доброта, умение да се открива красивото в живота. То може да бъде в пролетното пълноцветие, в картините на плодородието, в облените от лунна светлина купи сено, в майчинството, семейството. „Творчеството на Кеазим Исинов е едно от най-интересните явления в съвременния художествен живот. В творбите му откриваме своеобразието на един авторов подход и пластичен изказ, които пряко го свързват с националните художествени традиции”, казва за автора изкуствоведът Борис Данаилов.

Данаилов определя художника като „творец, който чувства и се изразява пълноценно чрез езика на националната декоративно-фолклорна традиция и подържа живо това течение в българската живопис. Тънко живописно чувство, отлично познаване на старото художествено наследство, внимателен подбор от неговото пластично и образно богатство-всичко това създава своеобразна атмосфера и звучност на платната му. Той съживява миналото и реализира настоящето. Неговите творби са проникнати от пантеистично преклонение пред живота. Без да губи от своята дълбочина изкуството на Кеазим Исинов изпълнява една рядка в днешно време мисия-едновременно да радва и облагородява.

Публиката на Благоевград ще има възможност да се докосне до топлината и очарованието на картини, рисувани от Кеазим Исинов в периода 1974-1976 г. , когато той е работил като художник в музея в Благоевград. За откриването на изложбата в музея в деня на народните будители потвърдиха присъствие, както самият автор Кеазим Исинов, така и Стефан Цанев, Антон Дончев, Иван Гранитски.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK