Изложба показва историческото величие на България в Кюстендил

Снимки: Личен архив

Интерактивната изложба гостува на областния град от 10-и до 14-и март

Кюстендил е известен като Овощната градина на България, произвеждаща най-голямото количество череши, ябълки и сливи в страната ни. Изложба на интерактивни картини, предмети и съкровища ще гостува на черешовия град в периода 10-и и 14-и март.

„Историческо величие“ е интерактивна изложба, която  по време на своето национално турне 2019-2020 изобразява славната ни история по интересен и съвременен начин - чрез демонстрации и интерактивни занимания, представящи обичаите, бита и миналото на нашия народ.

Целта е бъдещите поколения на България да бъдат запознати с величието на страната ни през вековете. Изложбата отговаря на някои важни за нашето самосъзнание въпроси -  „Кои сме ние, българите?“, „Защо сме по тези земи?“, „В каква посока можем да продължим по пътя си задружно като един народ?“.

Между 10-и и 13-и март от 17:00 до 20:00 часа и на 14-и март от 10:00 до 17:00 часа всички желаещи могат да посетят изложбата в Общински театър - Кюстендил, когато епохите от славното минало на България оживяват пред очите ни. В делничните дни  часовете от 10 до 17 часа са предвидени за посещения от организирани групи. 

Към момента изложбата е гостувала в София, Плевен, Стара Загора, Бургас, Варна, Шумен, Русе, Велико Търново, Габрово, Видин, Монтана, Враца и Пазарджик, а до юни месец 2020 година ще посети и другите областни градове в страната. Досега над 13 хиляди деца и родители са разгледали изложбата.

„Историческо величие“ не е просто изложба, а цялостно преживяване. Картините, които са представени, са максимално исторически достоверни, като сме използвали експертизата на редица професионалисти в отделни направления. Във всеки град, в който гостуваме, се стараем да покажем лично отношение, а също и тематиката на картините и лекциите, които изнасяме да бъдат съобразени с града-домакин. 

Много е важно да знаем произхода си - това ни обединява и ни дава обща посока. Искаме да посъдим семето на героизма и да си припомним, че в нас тече кръв на велик народ. Изложбата представлява 20-годишен проект, а през тази година завършваме обиколката на 27-те областни града в страната. През следващия сезон ни предстои да покажем „Магията на Тракия“, като вече сме започнали подготовка на реквизитите, уточняваме и програмата. 

През следващите години плануваме да представим номадския период на българите – юрти, седла, лъкове; българското килийно училище и много други значими събития и моменти от великото ни минало. Имаме визията за протичане на изложбата през годините“, споделя Генади Георгиев, уредник на изложба „Историческо величие“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK