Изложба от старопечатни книги проследява 145-годишния път на читалището в Благоевград

снимки: НЧ "Никола Вапцаров" - Благоевград

Юбилейна изложба от старопечатни книги и периодика по случай 145-годишнината от основаването на читалището в Благоевград подредиха в Централна читалищна библиотека. Експозицията показва колко дълъг е пътят, извървян от читалището от създаването му. На откриването присъстваха председателят на читалището Тома Манасиев и главният библиотекар Гинка Механджийска.

Началото на библиотечното дело е поставено 4 години преди да е основано читалището, през далечната 1866 година. Обществената библиотека се е помещавала в стая в училищната сграда, която се намирала в двора на църквата "Въведение Богородично". "За нея научаваме от една дописка от 1862 година, подписана от "Един търговец боринарин". Четири години след това се основава читалището. За този факт разбираме от вестник "Турция" от 22 октомври 1866 година, до който можете да се докоснете и прочете в изложбата", каза Гинка Миханджийска.

След възстановяване дейността на читалището през 1913 г. със собствени и дарени средства книжният фонд на библиотеката започва да нараства постепенно и през 1939 г. той наброява 4 211 тома. Даренията на книги стават ежедневие в живота на библиотеката.

Ръкописът "Служебник” е дарен от Мария Юрукова - бивш служител на читалището, чийто баща е бил свещенник. Книгата е с черковнославянски текстове и съдържа 133 листа. Хартията има два вида водни знаци. Запазени  са 19 тетрадки. Подвързията и датировката на ръкописа е от първата половина на XVI век. Беше реставриран със спонсорството на Главно управление на архивите при Министерския съвет от специалистите, работещи в Лабораторията по реставрация и консервация. Листовете на ръкописа са реставрирани чрез листоотливане.

Най-старата книга, която притежава читалището е Зерцало или огледало от 1847 г. на  монаха Натанаил Зографски и е отпечатана в Москва. Съдържа спасителни мисли и увещания за всеки християнин. В предисловието на книгата пише, че се “говори да съдим справедливо, защото наистина е настанало време да си отворим очите, и да погледнем на другите народи, които са добре образовани, и постоянно се образоват.” Думи, казани и написани в далечната 1847 година, но актуални и днес.

Изложбата в читалищната библиотека може да се види до 4 ноември.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK