Изложба на родената в Кюстендил Мила Милчева се открива в ХГ "Владимир Димитров - Майстора"

Снимка: ХГ "Владимир Димитров - Майстора"

Изложба „Прозорец към душите” на Мила Милчева се открива в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” - Кюстендил на 7 декември от 17.30 ч.

Ето какво споделя Мила Милчева за своето творчество: „Изкуството ме води в света на красотата и хармонията – там, където царува Доброто. В творбите си се ръководя от чистата линия, здравата форма и греещите багри. Чрез картините си аз предавам моя свят и на хората. Такова е посланието ми за Любовта”.

Мила Милчева (1934 – 2014) е родена в Кюстендил. През 1961 година завършва Художествената академия в София (дипломната ѝ работа – монументална керамика – е оценена с „Отличен с похвала”), след което печели конкурси за художествената украса на големи архитектурни обекти. Отличена е с годишна награда на Съюза на архитектите в България през 1967 г.

Многостранният ѝ талант се изявява в областта на живописта и особено на портрета. Успешното си начало Мила Милчева разширява и обогатява в Германия, където се установява през 1969 г. Там прави първата си самостоятелна изложба през 1971 г.

Тя търси нови пътища в портретната живопис, която заема основно място в творчеството ѝ. Стреми се да отиде далеч извън общоприетите норми за класическия портрет. Ярка изява на новия ѝ стил са изложените на Общи художествени изложби през 1989 г. и 1990 г. нейни картини „Момичето със златните очи” и „Мила с латата за измерване”.

Критиката определя творбите ѝ като „монументална портретна живопис” (размерите им са приблизително 2.50х1.50 м) и „портретни композиции”. Междувременно Мила Милчева започва и педагогическа дейност като доцент по живопис, рисуване и портрет в мюнхенското ФОЛКСХОХШУЛЕ – своеобразен университет за възрастни към общината.

Там я очаква над 35-годишна изключително ползотворна преподавателска работа, през което време тя няма нито един ден отсъствие от часовете си. За всеотдайността си и високите резултати в своята област, през 2012 г. е отличена със ЗЛАТНАТА ИГЛА – почетна награда за заслужили педагози в Бавария.

В експозицията могат да се видят портрети, които отиват отвъд представата за класическите образци, а от друга страна, са показани и малки картинки – илюстрации към „Книжката на бухала”, плод на дългогодишното приятелство и творческо сътрудничество между художничката и световноизвестния славист и българист професор д-р Томас Бътлър от Харвард, по чиито кратки стихчета на английски език са изобразени своеобразните портрети на героите животинки в нея. Те са като прозорец към детската душа.

Кой в наши дни рисува илюстрации с маслени бои? А „Книжката на бухала”, като образец за изящна илюстративна и полиграфическа изработка, заема място и във витрините на мюнхенския замък Блутенбург, където се намира най-голямата детско-юношеска библиотека в света.

Представянето на Мила Милчева се осъществява с любезното съдействие на Гьоте-институт България.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK