Изложба и ревю на антични костюми за първи път на Епископската базилика в нощта на музеите

снимки: infomreja.bg

Изложба на икони, ревю на атнични костюми и църковни песнопения представиха за първи път на Епископската базилика в Сандански в нощта на музеите.

"Това е едно уникално място за Сандански, което предстои да се превърне в голям културно-исторически център. Днес базиликата за първи път е домакин на културно събитие, но в бъдеще това ще стане традиция", заяви при откриването на изложбата заместник-кметът по хуманитарните дейности Мария Чинкова.

По думите й след две години Епископската базилика в Сандански ще бъде най-атрактивният туристически обект в цяла Югозападна България. Общината е спечелила европроект за 6 000 000 лева, по който обектът ще бъде цялостно възстановен.

Експозицията включва 15 икони на местни творци, сред които Иван Станоев, Катерина и Гергана Ликин. Ученици от школата по краезнание към Професионална техническа гимназия пък дефилираха с антични костюми.

Идеята на организаторите - Археологическия музей и Община Сандански, костюмите от античността да бъдат представени по оригинален начин, се оказа успешна и те оживяха пред пред местните жители и гости. 

Базиликата бе огласена и от църковно-славянски песнопения, изпълнени от хор „Фенер” с ръководител отец Владимир Тасков. Санданският свещеник направи и първата християнска проповед на това място от 6 век насам. 

Музеят в Сандански ще остане отворен до полунощ. 

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

КОМЕНТАРИ

Аз21:23 - 19.05.2012
Уникални!!! Както винаги!
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK