Излезе най-новата книга на Цветанка Близнакова – майка на обичаната певица Катя Близнакова

Авторката Цветанка Близнакова, снимки: Личен архив

Излезе най-новата книга на кюстендилката Цветанка Близнакова, която с родолюбивия си дух и чувство за хумор успя на 73-годишна възраст да събере и подреди в третата си поред скромна книжка неизвестни досега „Песни от Пиянечкия край”.

Тя съдържа 103 песни, които вълнуват, заразяват и не само със своя реализъм и оригиналност, но и с народен хумор. Които не само ни веселят и разказват за бита и традициите на българина в този край, но и ни разсмиват неудържимо. 

Това са народни песни, взети направо от живота и пресъздадени от устата на жените от Пиянечкия край по най-автентичен начин, и по-точно от селата Страдалово, Еремия, Илия, Тишаново и Църварица.

Цветанка Близнакова израства в с. Страдалово и обиква песните от майка си Мира Чифличка. Още 8-годишна тя хваща сърпа и запява жетварски песни. От възрастните жени в селата Илия, Църварица и Еремия - от баба Рилка, баба Егрена и кака Фронка Шопкина, тя се снабдява с автентичен фолклор и  свадбарски, битови и хумористчни песни и закачки.

Нейната книга „Песни от Пиянечкия край", както и преди излезлите й книги, е своеобразен регистър на прякорите и чешитите на нейните съграждани - краеведчески труд, който ще обогати, разсмее и забавлява, ще отключва асоциации на хората не само от Пиянечкия край. 

"Мамчето” или „баба Цеци”, както я знаят кюстендилци, дълго време работеше в телевизия „Запад” като водеща на рубриката „Баба Сладкодумка” и забавляваше децата преди да заспят с народни приказки. 

В момента Цветанка Близнакова играе в театър „Авансцена”. Поканена е от народната изпълнителката на песента „Денюва мама” – Бинка Добрева, както и от кюстендилската народна певица Слава Соколова за съвместен запис.

Тя признава, че в трудни моменти за нея се грижи големият хуморист Венци Мартинов. Той на драго сърце я води по болници да лекува счупения си крак. 

Нейното верую е: „Хората да запазят детското в себе си, да се усмихват и да вярват в Бог и своето аз!". 

Книгата й „Песни от Пиянечкия край” излезе с помощта на НЧ „Братство-1869” с председател Иван Андонов и предпечат, дизайн и корица - Людмила Христова.

 

КОМЕНТАРИ

Даниела Ангелова20:03 - 29.08.2016
Ние твоите приятели от СХУ "Кураж" се гордеем с теб Цвете и те поздравяваме!
Даниела Ангелова20:02 - 29.08.2016
Ние твоите приятели от СХУ "Кураж" се гордеем с теб Цвете и те поздравяваме!
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK