Изкопано под тротоара мазе пропадна и погълна камион

снимка: infomreja.bg, архив

Изкопано мазе под тротоара на пътя пропадна и почти погълна камион, натоварен с 10 тона баластра. Инцидентът стана вчера следобед в петричкото село Кулата и блокира движението към южната ни съседка.

Четири часа и половина бяха необходими на служителите на Областното пътно управление да извадят товарния автомобил и да нормализират трафика.

Произшествието образува километрични колони от автомобили, пътуващи към Гърция.

Аварията станала близо до къщата на 65-годишния Петър Чалев. Камионът МАН на фирма „Агромах” е бил част от изпратената в района строителна техника, която извършва ремонт на обходния маршрут заради предстоящото изграждане на автомагистрала „Струма”.

За да не пречи на движението, шофьорът качил камиона на тротоара. Настилката обаче поддала и пропаднала заедно с тежката машина. Баластрата се изсипала и блокирала пътното платно.

Оказа се, че собственикът на къщата си е разширил мазето под тротоара. Началникът на пътното управление Иван Кунев обяви, че за първи път среща подобно безумие.

В обособеното подземно помещение Чалев съхранявал зимнина, инструменти и домашни потреби.

Вместо да съдейства на органите на реда да регулират движението, стопанинът на къщата паркирал личния си автомобил напречно на пътя и налетял на скандал на униформените служители. Започнал да ги заплашва и даже посегнал да удари единия от полицаите. Минути след това е бил арестуван за 24 часа, а колата му - принудително отстранена от шосето.

В 20.30 часа пропадналият камион е бил изваден, а движението възстановено.

Според Иван Кунев общината в Петрич трябва да инспектира всички къщи в района и да установи дали има и други подобни подземни помещения. „Няма да се учудя, ако и под пътя някой си е направил мазе”, допълни той.

Според кмета на село Кулата Димитър Манолев повечето къщи имат подобни мазета, изградени преди години, когато хората са строили домовете си и са получили разрешение за подобни пристройки близо до пътя. Те са на по-ниско ниво от шосето, покрити са с тънки бетонни плочи, а тротоарите са изградени по-късно върху тях.

От близо седмица пътят в с. Кулата е в основен ремонт, тъй като той ще се ползва като обходен маршрут за автомобилите по време на строителството на автомагистрала „Струма”.

 

КОМЕНТАРИ

Димитър20:49 - 09.03.2013
В случая шофьора на камиона ще поеме ремонта на тротоара. А собственика на мазето просто няма да получи нищо, а може да бъде и глобен за своята "находчивост".
аз16:50 - 09.03.2013
За това сме на този хал, защото всеки си прави каквото му хрумне, без да мисли за последиците!
гешев09:24 - 09.03.2013
тротоарите и земята под тях, ако не греша, са на общината и мангала, който е копал без разрешение и е построил стая за лични нужди, ще трябва да си плаща наем! незабавно да му се начисли наема плюс лихва и с приходите да се ремонтира тротоара!
Димитър04:06 - 09.03.2013
Тротоарите, ако не греша, са за пешеходците. Голямо малоумие е да качиш 10 тонен камион на тротоара, какво ще стане с плочките след това? Кой ще прави ремонт после и кой ще отговаря за щетите? И собственикът на къщата е в нарушение, но от нормален пешеходен трафик никога тротоара няма да пропадне.

FACEBOOK