Изключването на Муса Палев раздели депесарите в Пиринско

Ахмед Башев и Муса Палев, снимка: infomreja.bg, архив

Изключването на Муса Палев от Парламентарната група на ДПС разбуни духовете в партийните структури в Пиринско и раздели симпатизантите на Движението за права и свободи. За едни решението за отстраняването му е изненада, други обаче твърдят, че то е закономерно и дори е закъсняло.

„Това е твърде тежко наказание само заради преференциалния вот“, коментира пред ИНФОМРЕЖА областният лидер Ведат Хюсеин.

Той призна, че очаква новината за Палев да предизвика сътресения и брожения сред актива.

„Преференции на тези избори имаха и други кандидат-депутати на ДПС в Бургас, Смолян и други области, но те днес не бяха изключени“, посочи още Хюсеин.

Според него на следващите избори ще стане ясно дали днешното решение на Парламентарната група е било правилно, или не.

Муса Палев се ползва с подкрепата на избирателите в Белица, Хаджидимово, Гоце Делчев и Сатовча. На последния вот той отчете добър резултат и в Гърменско – родната община на основния му конкурент за място в 43-тото Народно събрание – Ахмед Башев.

Голяма част от членовете и симпатизантите на ДПС в областта признават, че са разочаровани от изключването на Палев, защото по този начин се подменя вотът им. Някои от тях дори се канят да пишат протестни писма до централата.

”Нали казват, че гласът народен е глас Божи, защо тогава не се съобразяват с това? Надяваме се на заседание на Областния съвет на партията да се вземат адекватни решения в подкрепа на Палев. Когато Башев бе преместен със скандали и лобита от трета на втора позиция в листата, структурите в целия регион сами се организирахме за преференциално гласуване в подкрепа на Палев, което беше и наказателен вот срещу Башев“, обявиха членове и симпатизанти на ДПС в Гоцеделчевско.

Според тях, пръст в отстраняването на Муса Палев има и самият Ахмед Башев, който има силно влияние над голяма част от местните партийни лидери.

Както ИНФОМРЕЖА писа, Парламентарната група на ДПС освен Муса Палев изключи и другия депутат, избран с преференции - Гюнай Хюсмен, който е бивш кмет на Исперих.

Двамата са остранени заради "нарушаване на политически ангажимент и джентълменско споразумение", обясни в кулоарите на Народното събрание тази сутрин депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев.

Палев и Хюсмен са наказани, защото не спазили политическото обещание да не се възползват от преференциалния вот в своя подкрепа и не се отказали от депутатските си места.

„Няма да напусна парламента. Оставам в 43-то Народно събрание като независим депутат. Минути, след като бе обявено, че съм изключен, започнаха да ми звънят стотици членове на ДПС, които настояват да остана в парламента.  Хората буквално ме молят да не ги предам и аз няма да го сторя на каквато и да е цена“, коментира пред ИНФОМРЕЖА Муса Палев.

 

КОМЕНТАРИ

00719:33 - 10.12.2014
kuri6te za manol i kompaniq...
resim10:37 - 05.12.2014
da go duxat manol negovite agenti manoleta svirkadgii ebe gi i oshte iskat
......................22:04 - 04.12.2014
Шестима депутати от БСП и Реформаторския блок, избрани с преференция, защитиха с декларация изгонените си колеги от парламентарната група на ДПС Гюнай Хюсмен и Муса Палев. Те призовават ДПС да преосмисли действията си и да не заличава правото на избирателите да посочват личностите, които искат да ги представляват редом с политическите сили в българския парламент."Смятаме, че народните представители трябва да бъдат съдени по своята работа във и извън Народното събрание и трябва да бъдат насърчавани активните кандидати за народни представители, които защитават интереса на обществото и на своите избиратели. Преференциалният вот е именно начин гражданите да дадат пряка оценка на своите избраници и затова той трябва да бъде насърчаван, а не наказван", посочват шестимата депутати.
edin savet18:50 - 04.12.2014
много злоба и завист имате ,ВНИМАВАйТЕ ще се састарите преждевременно и още по грозни ще станете ,от негативни емоции и РАК ще хванете,бегаите да си изследите туморните маркери

FACEBOOK