Екоорганизация против изгарянето на отпадъци от ТЕЦ „Бобов дол“! Организират протест

Снимка: Infomreja.bg

Екоорганизацията „Грийнпийс“ стартира кампания против изгарянето на отпадъци от ТЕЦ „Бобов дол“. За целта вече има създадена група в социалните мрежи, в която се посочва, че на 5. Декември от 18.30 часа ще бъде проведен протест на площад „Независимост“ в столицата.

От „Грийнпийс“ твърдят, че ТЕЦ “Бобов дол” е един от най-големите източници на опасни замърсители на въздуха в Европа. През юли 2018 г. Тецът е поискал разрешение за изгаряне на биомаса и отпадъци заедно с въглищата, без обаче да променя горивната си инсталация или да инвестира в нови модерни пречиствателни системи. Предстои Изпълнителната агенция по околна среда да обяви своето решение в полза на искането или против него.

„Това е важен момент, в който трябва да подкрепим жителите на Големо село и община Бобов дол и заедно да защитим правото на чист въздух и здравословна околна среда за всички хора. Поискайте от агенцията да не разрешава на ТЕЦ „Бобов дол“ да гори отпадъци!
Можете да го направите като изпратите писмо до МОСВ и ИАОС от тук https://act.greenpeace.org/page/34394/action/1 или, като се присъедините към протеста ни на 5 декември от 18:30 на площад „Независимост“!“, обявиха още от екоорганизацията.

ТЕЦ „Бобов дол“ се намира едва на 300 метра от централния площад на Големо село и в непосредствена близост до домовете на жителите му. В резултат на дейността на централата всичко наоколо - къщи, коли, градини и ниви, е покрито с плътен слой прах, а въздухът е наситен с фини частици и опасни за здравето вещества. Въпреки че на два от комините са инсталирани сероочистващи инсталации според изискванията, централата често използва високия комин, от който вредните емисии се отделят в атмосферата без пречистване и в нарушение на правилата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK