Изключиха Георги Първанов и Румен Петков от БСП

Георги Първанов и Румен Петков, снимка: БГНЕС

Националният съвет на БСП изключи от партията Георги Първанов и Румен Петков, както и други досегашни членове на партията, които се присъединиха към политическия проект АБВ, съобщи vesti.bg. Разривът между Първанов и БСП дойде, след като стана ясно, че формацията му ще се яви с отделна листа от кандидати за евродепутати на изборите през юни.

Освен Първанов и Петков са изключени Евгений Желев, Росица Янакиева, Ивета Станкова-Пенкова и членове на инициативния комитет на АБВ – Емил Константинов, Владимир Калчев, Бойка Арабаджиева и Людмил Веселинов. Причината е системно нарушаване на уставни норми, изразяващо се в активна дейност в подкрепа на друга листа, нарушаване на единството и единодействието в партията и неизпълнението на колективно взетите решения.

Заместник-председателят на Националния съвет на БСП Янаки Стоилов заяви на брифинг, че е приет проектът за партийното положение на членове на БСП след техни публични изяви и действия свързани с подкрепа на други листи за представители в Европейския парламент. "Това решение беше гласувано с 85 души, трима против и двама въздържали се при 103 участници”, заяви Стоилов, цитиран от Агенция "Фокус". В случая става дума за действие, което за нас не е неочаквано, добави той.

"Националният съвет констатира прекратяване на членството. Дори бяха добавени и допълнителни мотиви с оглед на вече осъществяваната паралелна политическа дейност чрез друга политическа формация, чрез засягане на единодействието на партията и изразеното намерение за самостоятелно участие както в предстоящите европейските избори, така и в следващи национални избори. Тук дори беше добавен и стремежът за прекратяване на дейността на сегашното управление, така че всичко това допълва картината. В случая става дума за действие, което за нас не е неочаквано", обясни Стоилов.

"Преди няколко седмици на друго заседание беше снето политическото доверие и това беше последният шанс за спиране или ревизиране на така предприетите действия. Днес Националният съвет единствено изпълнява уставното задължение да констатира прекратяването на членството поради тези обстоятелства”, посочи той. По думите му само за едно от тези лица това действие се съчетава с подадено заявление за напускане на БСП – Ивета Станкова.

В предложението за изключване на Първанов и присъединилите се към него социалисти е записано: "Вече категорично се потвърди, че с листата за евроизборите, различна от листата БСП, АБВ поставя ясна разделителна линия с кандидатите на партията. Няма европейска партия, която да позволява такава двойственост в позициите, действията и поведението на своите членове. Недопустимо и политически неморално е да членуваш в една партия, а да работиш за кандидатите на друга партия.

Безпринципно е да застанеш срещу партията, която в драматично време отстоява идеите за социална, правова и демократична държава, срещу безскрупулността и цинизма на политическия ни противник. Не е справедливо, не е солидарно, не е партийно да застанеш срещу тези, които са те подкрепяли, избирали и са вярвал и в теб, особено ако се казваш Георги Първанов и заявяваш с патос „Партията е минало за мен. В момента работя за АБВ и това е бъдещето ми”.

Още по-несправедливо и неморално е да стоиш формално в редовете на БСП, и да не изпълняваш основните си задължения като партиен член – да работиш за изпълнение на партийната политика и партийните решения и за укрепване на организационно-политическото единство на партията, както и да участваш активно и да поддържаш партията и нейните кандидати в изборни кампании и други политически прояви. Нещо повече – какъв партиен член можеш да бъдеш, ако декларираш публично като Румен Петков "Аз съм член на БСП на свободна практика – ще работя за успеха на АБВ на евроизборите”.

Затова БСП като уважаваща своето достойнство и своя авторитет партия не може да търпи в редовете си членове, които я хулят, отричат и компрометират”, пише в приетото днес решение.

Реакцията на Георги Първанов не закъсня: "Националният съвет на БСП няма правомощия да изключва и да обявява самоизключване", заяви в Перник лидерът на АБВ. Той посочи, че не е изневерил на партията. Не сме избягали от служебните си задължения, хванали сме се за много сериозна работа, заяви Първанов и добави, че АБВ има намерение да спечели сегашните и следващите избори.

"Няма да коментирам, че по устав Националният съвет на БСП няма правомощия по отношение на партийното положение на членовете на БСП. Очевидно, за тях не е проблем да нарушат собствения си устав”, обясни Първанов. По думите му АБВ не е изневерило на очакванията на хората, а това са направили "онези на Позитано". Според Първанов с акта на изключване е "гарантиран интересът на кръжеца и на тези, поставили чадър над тях".

Той добави, че държи на членството си в БСП заради обикновените социалисти, сред които е и общинската организация на БСП в Ковачевци, към която той принадлежи. Георги Първанов заяви, че пет години е ръководил БСП и затова време не се е обърнал срещу нито един член на партията и няма никой изключен.

Той обвини "Позитано" в имитация на политика. Нямаме намерения да се занимаваме с тях, ще работим по националните политики, каза лидерът на АБВ и добави, че движението ще води последователна социална политика, но няма да остане в лявото пространство, а ще подаде ръка и към други партии в името на националния интерес.

Първанов не е изключен, заяви Васил Станимиров от общинската организация на БСП в Ковачевци.

Ивайло Калфин призова за връщане на сериозността в политиката и постигане на съгласие по важни за държавата въпроси. Случващото се в България няма нищо общо със случващото се с европейски леви партии, заяви той. "Това решение е същностен принос към партийното строителство", заяви Румен Петков от АБВ пред Агенция "Фокус".

"Продължавам да не разбирам - какво налага такава омраза и страх. Не разбирам факта, че грубото загърбване на конгресни решения, на лъжата и манипулацията, се приемат като норма на поведение на ръководството на БСП. И тогава, когато си отстоявал да се изпълняват решенията и поетите пред стотици хиляди хора ангажименти, да ти се търси сметка…Но очевидно е такава ситуацията днес в ръководството. Така са преценили колегите, така са направили. Фактът, че за тези членове на Националния съвет е някак и естествено в тази кампания да са партньори с Делян Пеевски и вестник "Уикенд”, носи още по-голямо разочарование у обикновените, нормални социалисти и на първо място интелигенцията. Но това е изборът на партийното ръководство”, заяви още Румен Петков.

Петков обясни, че е бил член на БСП от 1986 г. "Тези, които доведоха лъжата до норма на поведение, не са вечни. Те или ще закрият партията, или ще си отидат, което правят не без успех от доста време”, каза Петков. Той обясни, че е "запознавал” с партията някои от хората, които сега го изключват. /vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

gosho11:04 - 08.03.2014
ABVsa predateli
Код за сигурност, въведете кода 3ax