Започват проверки за продажба на защитени пролетни цветя в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg, архив

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград ще извърши проверки на пазарите и търговските обекти в областния център за търговия с пролетни цветя, които са защитени по Закона за биологичното разнообразие.

Превантивният контрол ще бъде осъществен от екоинспекциите на територията на цялата страна и е по повод настъпването на сезона на цъфтеж на пролетните цветя в следващите дни.

Редица пролетни растения като някои видове кокичета, минзухари, иглики, перуники, синчец са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Те са забранени за бране, изкореняване и продажба, тъй като това води до загуба на естествените им местообитания.

Други растения, като пролетната циклама и салепите (които често са наричани с международното им име орхидеи), са под защита и на Вашингтонската конвенция (CITES). Тя опазва видовете, които са световно застрашени от изчезване и са под контрол в международната търговията.

Тези растения често се опазват в защитени територии, където са в сила ограничения за брането им. 

От РИОСВ – Благоевград, напомнят, че е незаконно да се продават букети или части от защитени растения за украса на букети, направени с видове от дивата природа. При установени нарушения ще бъдат наложени глоби – на физически лица от 100 до 5000 лева, а на юридически – от 500 до 10 000 лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK