Ремонтират гюешевския храм костница "Св. Троица"

Снимки: Infomreja.bg

По инициатива на военното министерство с около 13 хиляди лева,  отпуснати с постановление на МС, се прави ремонт по храма костница "Св.Троица" в граничното с.Гюешево, съобщиха от кметството.

Инициативата започва още при министър Ангел Найденов при кабинета "Орешарски". След това бе подета и от Николай Ненчев при правителството "Борисов-2", които ходиха на място и видяха състоянието му. Тогава беше обещано съдействие, дори и оформяне на допълнителна музейна експозиция наблизо. 

Храмът костница е строен през 1925-1930 година с дарения и спомоществования от цяла България.

В подземието му, под абсидата, е изграден мраморен саркофаг, в който са положени кости на около 1 800 войника и 26 офицера, загинали във войните 1912- 1915 год.

Под влиянието на атмосфелните условия се налага често да се ремонтира покривът, да се обновява дренажно отводнителната система, което се прави сега - преди студовете и зимата.

"Св.Троица" в Гюешево е все по-често посещаван от групи туристи, от наследници на фамилии, родове и семейства, чиито предци за загинали в бойните действия в района на западната ни граница.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK