Окръжен съд и Окръжна прокуратура в Кюстендил в онлайн среща с ученици от ЕГ

Снимки: ОС - Кюстендил

Темата е „Превенция срещу употребата на наркотични вещества“

Младши съдия Калин Василев от Окръжен съд – Кюстендил и прокурорът от Окръжна прокуратура Марияна Сиракова участваха в онлайн среща с ученици от 12- те класове на Езикова гимназия „Д- р Петър Берон“ в Кюстендил. С включване от една от съдебните зали на Окръжен съд, те запознаха зрелостниците с професиите – следовател, прокурор, съдия и статута на магистратите, а младши съдия Василев изнесе лекция на тема: „Превенция срещу употребата на наркотични вещества.

Престъпления, извършвани от наркозависими лица“. Видеоконферентната връзка с учениците от 12- те класове на Езиковата гимназия в Кюстендил бе част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2020/ 2021 г.”. Срещата се проведе в Часа на класа, като част от дистанционното обучение на учениците в период на епидемична обстановка в страната, свързана с COVID-19. 

„Окръжен съд – Кюстендил  и Окръжна прокуратура – Кюстендил продължават да работят за повишаване на информираността на младежите, за структурата  и функциите на съдебната власт в България, както и да беседват с тях по теми, които ги вълнуват. Образователната програма на съдебната власт има за цел да увеличи правната култура сред учащите младежи, да провокира и насочи вниманието им към осъзнаване значението на законността и справедливостта. Неслучайно правим тази среща за Денят на Българската конституция / 16 април / - професионален празник на юристите в България“, каза съдия Пенка Братанова, административен ръководител - председател на Окръжен съд - Кюстендил.

Прокурор Марияна Сиракова обясни на зрелостниците за работата на прокуратурата, за действията, които се извършват преди да се внесе един обвинителен акт или споразумение в съда. Младши съдия Калин Василев запозна учениците с това какви могат да бъдат законовите последици от употребата на наркотици – в чл. 354а от Наказателния кодекс са определени наказанията за държане, притежаване и разпространение наркотици. Той обърна внимание и на това, че е наказуемо и когато някой помага на друго лице или го склонява да употребява наркотици. Престъпление е и отглеждането или засяването на растението марихуана.

Съдия Василев и прокурор Сиракова обърнаха внимание на учениците и за престъпленията - Управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества и Управление на МПС в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от управление, както и за възможните наказания, които предвижда Наказателния кодекс.

Окръжен съд - Кюстендил, участва в Образователната програма на Висшия съдебен съвет и МОН, съвместно с Окръжна прокуратура – Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK