Изграждат хеликоптерна площадка край Благоевград, вертолет помага при инциденти

Снимка: Infomreja.bg

Един от общо 5 хеликоптера за страната БЧК предоставя на благоевградската община

Хеликоптер за медицински цели ще обслужва инциденти в община Благоевград.

Един от общо 5 хеликоптера за страната БЧК предоставя на благоевградската община, а нейното задължение е да осигури терен за кацане и излитане.

Такъв ще бъде създаден в местността Черешарниците край село Церово, където се очаква да бъде изграден още и приют за бездомни животни.

До хеликоптерната площадка ще бъде изграден още и кризисен и спортен център.

Поддръжката на машината ще бъде осигурена от БЧК, а немска фирма, посредством Червения кръст, е дала заявка, че ще обзаведе и Дом за възрастни хора в село Делвино.

Хеликоптерът ще бъде използван на територията на общината като се очаква в зимните месеци да бъде постоянно на разположение, уточни кметът Румен Томов на пресконференция.

Томов е имал среща с председателя на БЧК - акад. Христо Григоров, с когото са разговаряли по темата.

Кметът Томов коментира и актуални теми. От думите му стана ясно, че 135 лв. ще заплащат стопаните на некастрирани кучета в общината като такса, а освободени от задължението са стопаните на кастрираните животни, на кучета за опитни и служебни цели и на собственици в неравностойно положение.

Кметът заяви още, че има мотиви за обжалвани в съда 7 решения на ОбС, които определи като нецелесъобразни и нарушаващи закона. В отговор на председателя на ОбС – Андон Тодоров, Томов каза, че ще предложи на 16-и февруари да се проведе извънредна сесия на ОбС и тези точки да се преразгледат. Част от тях са за строежа на храм, искане обществените поръчки да преминават за преразглеждане през ОбС, решение общинските фирми да открият сметка в Общинска банка и др.

До месец пък ще започне изграждането на сондаж за село Мощанец. Кметът се надява такъв да бъде изграден и в селата Зелен дол, Горно и Долно Българчево.

Томов сподели още, че в ОА „валяли“ жалби от обитателите на санирани блокове в града. Общината обаче не могла да открие фирмите изпълнители, част от които били закрити.

Кметът се похвали, че 2,3 млн. лв. са просрочените задължения към банки и институции.

Кметът коментира и темата с евентуалните избори в града като даде пример с кмета на Коларово, която бе възстановена на поста си. Според Томов „доста от хората са изгладили панталоните си“, но решението на ВАС все още не е готово. Кметът заяви, че според него на поста трябва да бъде човек с възпитание, морал, лоялност, градивност и психически устойчив.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK