Екопътеката до Полско-Скакавишкия водопад трябва да е готова до 15 юни

Снимки: Виолета Атанасова

Екипи на кюстендилската фирма „Рила“ работят с ускорени темпове, за да може изгражданата от нея еко пътека към Скакавишкия водопад да е готова до средата на този месец.

Фадроми разшириха и разчистиха стръмния път до махалата  „Водопада“, като с това ще се улесни значително достъпът до една от най-атрактивните природни забележителности в Кюстендилския район.

Работници трасираха пътека от махалата до поляната край река Струма, откъдето водопадът се вижда най-добре.  По нейното протежение са направени стъпала, укрепени с необработен дървен материал.

Екопътеката е с няколко разклонения и дава възможност за максимално доближаване на туристите до искрящите водни струи. Изграждат се  и беседки и пейки  за отдих, кътове за хранене, площадки за наблюдение на изключително живописния околен пейзаж.

За прокарването на екопътеката бе съобщила още миналата година Росица Плачкова - зам.-кмет на Община Кюстендил. Тогава еколози изразиха опасения, че реализирането на проекта може да накърни чувствително девствеността на природата при водопада, като улесни прекалено достъпа до него на хора, които не са склонни да проявят по-голямо усилие, за да се насладят  на красотата му.

Реализацията му, която вече е към края си, обаче не дава основания за тревога. Много туристи пристигат с влак до жп спирка Скакавица, преминават пеш през съвсем късия тунел № 5 и поемат към водопада през гористите брегове на Струма. 

Полско-Скакавишкият водопад със своите 53 метра е третият по височина в България. Водната струя блика от красивите варовикови скали, чиито пещери, според местните поверия, са обитавани от самодиви. На скалите е кацнала малката черква „Св. Димитър“,  а наблизо е и уютната къща за гости „Водопада“.

Има идея в близко време в база за нощувки да се преустрои и закупената преди време от Александър Малинов – собственик на строителната фирма „Рила“, красива сграда на селското училище, от която се открива приказна панорама към Риша планина и дефилето на река Струма. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK