Изграждат 150 жилища за бедни в Дупница, кметът направи първа копка

снимки: Община Дупница
Първа копка на социалните жилища в Дупница направиха днес кметът инж. Методи Чимев и представител на консорциума, спечелил поръчката, Даниел Атарян. Водосвет за здраве направи отец Георги Паликарски. Събитието уважи и депутатът Иван Ибришимов. 
 
"Трябваше този проект да стартира преди година и половина, но знаете, че тогава финансовият ресурс бе недостатъчен. Все пак, след много усилия от страна на Община Дупница, успяхме да осигурим допълнителното финансиране и началото  на реализацията е вече факт. Надявам се изпълнителите да спазят срока от 7 месеца и през април или май следващата година вече да имаме готови 150 жилища", заяви инж. Чимев. 
 
В тях ще бъдат назначени социално слаби жители на общината.  
 
Община Дупница е една от четирите пилотни общини в страната, които спечелиха правото да реализират интегриран проект за изграждане на жилища за социално слаби граждани заедно Бургас, Видин и Девня.
 
Проектът “Дом за всеки” предвижда изграждането на 150 жилища със средна площ 66 кв. метра, разпределени в общо 15 еднофамилни и многофамилни сгради на терена на бившите казарми. В тях ще бъдат настанени 460 човека, които отговарят на критериите за подбор на целевата група по проекта и са с доказани  жилищни нужди.
 
Договорът за безвъзмездна финансова помощ бе подписан на 28 юни 2012г. Заради недостиг на финансов ресурс се наложи временното му спиране. През това време, благодарение сериозните усилия от страна на общинското ръководство и Управляващия орган, първоначалният бюджет от 4 905 947, 82лв., бе увеличен на 6 397 746, 32лв.
 
Договорът с изпълнителя на строително-монтажните дейности консорциум „Развитие Дупница” бе подписан на 11 юли 2014г. Строителството трябва да бъде изпълнено за 214 дни. При изпълнението му ще бъдат разкрити 20 нови работни места.
Паралелно с това допълнително бяха осигурени средства от близо 1,2 млн. лв. за изграждане на съпътстващата инфраструктура към обекта – улична и ВиК-мрежа и трафопостове. В момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител на ВиК-мрежата, която се финансира от ПУДООС. За целевата група по проекта ще бъде изпълнен пакет от мерки, включващ образователни, здравни, социални и други услуги с цел обитателите на бъдещите жилища да се превърнат в добри стопани на предоставените им имоти. По тази линия бе подписан договор към Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” по програма „Интегра” на стойност 1 316 026 лв.
 
Целта е не само да се предоставят жилища на определен брой социално-слаби граждани, но и да се подберат най-мотивираните и подготвени хора, които да ги стопанисват и опазват в бъдеще и да положат усилия за успешната си социална и трудова реализация, така че Община Дупница да представи един успешен модел за социална жилищна политика.
 
 
снимки: Община Дупница
снимки: Община Дупница
снимки: Община Дупница
снимки: Община Дупница

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK