Днес продължава издирването на Боян Петров в Хималаите

Боян Петров, снимка: БГНЕС

Днес прродължава издирването на алпиниста Боян Петров, който изчезна по време на експедиция по изкачването на 8-хилядника Шиша пангма. Сутринта към 6.30 ч. местно време трима шерпи и трима китайски спасители са тръгнали нагоре. Вероятно в момента са почти до лагер едно, времето не е добро, но те напредват нагоре, макар и бавно. Днес ще стигнат до лагер едно и ще се насочат към лагер две. Това каза пред БНР Деян Петков, който движи експедициите на Боян Петров.

Акцията по издирването вчера приключи без резултат. Шестимата спасители, които търсиха българина, не го намериха в първия лагер под върха. Те трябваше да пренощуват там и да продължат към лагер 2. Това обаче се оказа невъзможно заради изключително лошото време. В днешната спасителна акция ще има китайски спасителни екипи.

МВнР на България и дипломатическите ни мисии в Пекин и Делхи продължават да са в постоянна връзка с 4 министерства в Китай, Тибетската алпинистка асоциация и непалските власти с искане за интензивно издирване на българския алпинист Боян Петров. Получено е уверение от компетентните институции, че правят всичко възможно по случая и желаят да окажат максимално съдействие.

Българският алпинист Боян Петров е забелязан за последно на височина над 7000 метра. Тибетската алпинистка асоциация е информирала посолството ни в Пекин, че летателната техника, с която разполага, не позволява летене и спасителни операции на височина над 5000 м. Всичко зависи от времето. Ако то е благоприятно, би могло още днес следобед да се стигне до лагер две. Но тъй като днес времето не е хубаво, те вървят бавно и предполагам, че ако стигнат до лагер две, това ще бъде в много късен час при тях, каза Петков.

Той обясни, че времето в Хималаите е съвсем нормално за този период – около седмица 10 дни то е лошо, следва седмица – 10 дни стабилно време. Според него Боян винаги се е запасявал с необходимите количества инсулин, проблемът би могъл да бъде храната, но тя е в достатъчни количества в лагерите, за които Боян има джи-пи-ес данните в часовника си. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK