Фермите за норки у нас са в нарушение на законодателството

Снимка: Infomreja.bg

Фермите за добив на ценни кожи от норки са в нарушение на действащите законови норми, стана ясно от проведена вчера кръгла маса по инициатива на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). По единодушното мнение на експерти от ЦОРХВ и Природонаучния музей към БАН, подкрепено и от неправителствени организации, американската норка е силно инвазивен вид и отглеждането ѝ крие рискове за биоразнообразието, околната среда и общественото здраве. Наредбата за условията за отглеждане на пернат и космат дивеч пък изобщо не включва американската норка като разрешен за отглеждане у нас вид, но въпреки това през последните няколко години Българска агенция по безопасност на храните, в явно нарушение на действащото законодателство, е издала разрешителни за животновъдни обекти на поне две ферми за норки.

Според д-р Марина Иванова, директор на „Четири лапи“ за България, отглеждането на диви животни за кожите им е крайно неприемливо от гледна точка на етиката, но също така крие огромни рискове за благото на хората и природата: „Американските норки са лесно приспособими, когато се окажат на свобода, нямат естествен враг в природата и поради тази причина са в списъка на стоте най-опасни инвазивни видове на Специализираната група за инвазивни видове. Щетите, които са способни да нанесат на биоразнообразието са огромни,  както и разходите за ликвидиране на популациите им. Не само у нас, но никъде в Европа индустрията не е успяла да гарантира ниво на сигурност, при което да не се допуска норките да бягат от клетките в които се отглеждат. Също така, норките са преносители на редица опасни за човека заболявания и отглеждането им в индустриални ферми крие прекалено голям риск за общественото здраве.“

Според изнесени данни от представители на Съюза на норковъдите, през 2016 г. у нас са произведени около 100 000 кожи от норки на стойност 3.5 млн. лева, като индустрията осигурява работни места за около 40 души. Плановете на индустрията са да достигне нивата на добив на страни като Франция и Ирландия, където годишно се произвеждат около 200 000 кожи от американски норки. От изнесената информация лесно може да се изчисли, че делът на добива на ценни кожи е едва 0.004% от брутния вътрешен продукт на страната ни (92,6 млрд. лв. за 2016 г.), а работните места, които осигурява, покриват нищожните 0.001% от населението в трудоспособна възраст. В същото време цената на кожите от норки постоянно спада на международните аукциони поради навлизането на азиатски производители, а от представената от Съюза на норковъдите информация излиза, че стойността на една кожа от норка, произведена у нас, е около 18 евро – сред най-ниските на пазара, което говори за не особено качествен продукт. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK