Затварят ски зоната в Банско, 5-има британци и един таксиметров шофьор са под карантина в града

Снимка: Infomreja.bg

Около 325 са пристигналите англичани в Банско

Кризисният щаб в Банско заседава след като излязоха две положителни проби на заразени с вирус британски граждани.

Оперативният кризисен щаб е в работен режим от началото на миналата седмици и се изпълняват всички мерки, предписани от Министерството, увери кметът Кадев, който даде брифинг от разстояние пред Община Банско.

Твърдението, че положителните проби в града са 7 не е вярно, заяви кметът. Има само две положителни – на 9-годишното дете и 79-годишеня британец, който живее е града от 2 години и не е пътувал. Детето, както стана ясно, е пристигнало с 4-ма възрастни в петък, а от събота е под карантина в апарткомплекс в Банско на ул. „Неофит Рилски“.

Близките на детето са под карантина, както и таксиметров шофьор, който ги е транспортирал от Летище София до Банско. Случаите на карантина са 6 в града и само 1 проба е положителна – на детето, възрастният британец е в Инфекциозно отделение в Благоевград.

В самолета е имало и други граждани, издирваме колко от тях са в Банско, за да бъдат карантинирани.

Тепава се изясняват контактите на възрастния британец.

Под карантина е целият комплекс, където живеят тези хора, които са собственици на апартаменти. Хората в непосредствена близост да предупредени за това.

Около 325 са пристигналите англичани в Банско. Декларации на летища се попълват само от пристигащи от рисковите държави.

Не бива да хвърляме вината само върху англичаните. Надявам се, че затваряне на граници няма да се наложи, каза Кадев.

Като решение от заседанието е взето да се преустанови дейността на ски зоната, както и тази на ски гардеробите и заведенията в територията на зоната.

Считам, че на 80% указанията се спазват, както от хотелиерите и ресторантьорите, така и от собствениците на търговски обекти.

Благодаря на съгражданите си за позавитото отношение.

От миналия петък имаме готовност за дезинфекция на целия град. Лошото време ни ограничи и забави. Всички централни улици и тротоари ще бъдат третирани.

Другите набелязани мерки са:

  • Със съдействието на РЗИ всички предприятия ще бъдат проверявани.
  • Синята зона в града няма да работи.
  • Служителите ще проверяват за масови струпвани в един обект.
  • Чужденците ще попълват декларации, че са запознати с мерките на Министерството. Тя ще бъде преведена на английски.
  • Ще се актуализира списъка на лицата, които се нуждаят от помощ.

Умоляваме всички да продължат да спазват изискванията, благодарим за позитивното отношение, молим да се запази спокойствие. Уверявам, че в търговската мрежа има стоки, моля не се струпвайте да пазаруваме. 1000 ролки тоалетна хартия няма да свършат работа, призова Кадев.

Относно туристическия поток кметът каза: „Ние не можем да спрем притока на външни лица, както и да ограничим движението на чужденци в града“.

Районният прокурор Росица Кондева заяви, че на основание на точка 5 от Заповедта на Министерството на здравеопазването ще се следи за нейното изпълнение.

„Ще разпоредим проверка на дървообработвателните фирми и заводи. Имаме уверение, че кабинковият лифт ще спре възможно най-бързо работата“, каза Кондева.

Тези, които не спазват мерките, съгласно чл. 375 от НК се налага до 5 години затвор.

„Искам да успокоя, че първо ще ги предупреждаваме и няма да прибягваме директно към санкции“, уточни Кондева.

Кадев пък обясни, че декларациите ще бъдат разнасяни по места, където туристите да ги попълват.

Туристите са намалели, от петък и събота е имало 2172. Вчера в Банско са пристигнали от Англия 672 човека.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Скиорче17:06 - 16.03.2020
Айдее, сега тия на редичката на лифта, таксето и тия от магазините и кръчмите ще разнесат мирото из страната. Честито на печелившите!
Скиорче17:04 - 16.03.2020
Айдее, сега тия на редичката на лифта, таксето и тия отнагазините икръчмите ще разберат мирото из страната. Честито на печелившите!
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK