Издирва се... Колко са издирваните хора в България?

Снимка: Infomreja.bg

Колко са издирваните хора в България? Колко от тях са намерени? Кой ги търси?

Това са основните въпроси, който касаят всеки гражданин на Република България. Под „издирван“ по-голяма част от хората приемат, че това е човек с криминално досие зад гърба си, който се крие от властите. Не винаги е така. Всеки ден изчезват възрастни хора, които най-често страдат от загуба на паметта. Изчезват деца, които са се изгубили, които не са доволни от живота в семейството си, които са отвлечени за различни цели-донори на органи, проституция. Липсват и жени и мъже, които имат различни битови проблеми, които не са добре психически. Причините да изчезнеш са хиляди, а изходът е само един-да се появиш!

Според процедурата по обявяване на издирваните от МВР, условията са:

Ако лицето е криминално проявено и опасно за обществото, се обявява публично. Пример е Росен Ангелов.

Ако лицето е малолетно или непълнолетно – иначе казано дете, също се обявява, но със съгласие на родители или настоиници. Същото се отнася и за всички други издирвани, които имат близки, и които не са с досие. Издирваният се обявява по искане на родители, близките му и е съгласувано с прокуратурата.

„За всеки по тежък случай се съгласува с директора и пресцентъра кои лица през медиите може да бъдат обявени за издирване. В повечето случаи се работи чисто оперативно. До ползване на медии се стига в крайни случаи или когато лицето е много опасно“, обяснява служител на МВР пред ИНФОМРЕЖА.

Продължителността на едно разследване продължава отново в зависимост от определени условия, и те са основно зависещи от това дали човекът е осъждан и за какво.

На 18. януари МВР обяви, че издирва Ивелина Иванова Кръстанина /30г./ от София. Тя напуснала дома си в началото на месеца и оттогава е в неизвестност. Ивелина е висока около 156 см, с дълга до раменете тъмно кестенява коса и кафяви очи. 

Днес полицията издирва Румен Георгиев Запрянов от Пазарджик във връзка с извършено от него тежко криминално престъпление. Мъжът е на 51 години, висок, със сини очи.
И в двата случая издирванията могат да продължат с години, признават от МВР.

В Благоевградско например от 2005 г. се издирва лицето с прякор Бежанецо от Петрич. Може да е жив, може и да е мъртъв. Най-напред той и всички като него се търсят по адрес на регистрация. Разпитват се близки, взима се информация по летищата, ГКПП-та и други.

„Днес се обявяват 5 човека, до 3 дни ги намират“, казват още полицаи. Подаването на сигнали за изчезнали хора е непрекъснат процес, който явно зависи от много фактори и от много време.

В по-голяма част от случаите издирваните са намерени след сигнал за намерен труп, след повторна проверка на местата, които обитава, след сигнал от близък, но най-малко са случаите някой непознат да бъде разпознат по снимка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK