Избраха Кунева след драматично броене

Снимка: Аlarmanews.com

Вицепремиерът Меглена Кунева бе гласувана за министър на образованието в парламента, съобщи Standartnews.com. Номинацията й за поста обаче мина буквално на косъм след инфарктно броене на гласовете за подкрепа.

"За" гласуваха 104, "против" - 66, 32 се въздържаха. При прегласуването "за" гласуваха 106, 66 - "против", а 31 се въздържаха. Почти всички министри пристигнаха в парламента, за да демонстрират подкрепа за Кунева. Както е известно премиерът Бойко Борисов е в Лондон на международна конференция за Сирия.

Вицепремиерът Томислав Дончев представи от парламентарната трибуна предложението на кабинета Кунева да стане министър на образованието. От БСП настояха вотът да се излъчва вота пряко по обществените медии, но предложението бе отхвърлено.

Очаквано отпор на номинацията даде депутатката от "Атака" Магдалена Ташева и за пореден път изтъкна, че няма да подкрепи кандидатурата.

В началото дебатите по номинацията тръгнаха с изказванията на Магдалена Ташева от Атака и на Валери Жаблянов от БСП. Но те пък ядосаха депутата от ГЕРБ Снежана Дукова. "Убедих се в нуждата от образователния закон, за да нямат завършили политолози като вас място в българското образование", репликира герберката Жаблянов.

Председателят на парламента Цецка Цачева и заместникът й Димитър Главчев се опитаха последователно да прекъснат дългата й реч, но без успех. Съпартийката им не спря с критиките към БСП:"Принципът на ГЕРБ е - участвай и променяй, а вие сте замръзнали в 19 век, със своя консерватизъм. Ние ще подкрепим Меглена Кунева като министър на образованието защото смятаме, че реформата трябва да продължи". Наложи се лично обяснение от Жаблянов: "19 век е векът на прогреса и Васил Левски, и Христо Ботев са граждани на този век. Ако смятате, че тези двама граждани са изостанали от вас в развитието си само, защото сте се родили по-късно, няма да го коментирам".

"Нямам никакви съмнения, че Меглена Кунева притежава необходимите качества и затова предлагам решително да я подкрепим", призова междувременно депутатът от РБ Бойка Маринска.

Съпредседателят на ДПС Четин Казак предупреди директно, че ако комуникацията в управляващата коалиция не се подобри, то страната върви към предсрочни избори."Станахме свидетели на излъганите надежди на стотици хиляди избиратели за това, че новото правителство ще дойде след последните избори и трябваше да осигури плавен преход към политическа стабилност, излъга тези очаквания. Сформира едно безпринципно мнозинство", отсече от трибуната Казак.

"С гласовете си „против" и „въздържал се", днес Вие ще бламирате не Меглена Кунева, а самия премиер. Повторно негово предложение ще е предложение на вече бламиран министър-председател", посочи по-рано Лютви Местан. И допълни, че той и петимата колеги, които са с него, няма да участват в гласуването.

Близо час след началото на дебатите от БСП поискаха гласуване на Кунева със ставане от място, а не с компютъризираната система на парламента, за да се види вота на всеки депутат. Но то не беше прието.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK