Избраха Андрей Новаков за докладчик по отпускането на помощ за наводненията в България

Андрей Новаков, снимка: личен архив

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков бе избран за докладчик на Европейския парламент по отпускането на финансова помощ за България в размер на 12.5 милиона лева. Със средствата от фонд „Солидарност“ ще бъдат компенсирани последиците от тежката зима, която причини сериозни проблеми в първите месеци на годината основно в Южна България. 

По настояване на евродепутата документът ще бъде изготвен и представен във възможно най-кратките срокове, за да може средствата да бъдат преведени на страната до края на годината. Докладът на Новаков ще бъде представен в Комисията по бюджети в ЕП още на 3 септември. Очаква се Парламентът да гласува позицията си по отпускането на помощта през октомври. 

България е заявила, че сумата от 12.5 млн. лева ще бъде използвана за възстановяване на щетите основно в Югоизточна България, която пострада от тежките зимни условия, предизвикали свлачища и наводнения. В област Бургас бяха наводнени стотици сгради, засегнати бяха земеделски земи и гори. Силно пострада пътната инфраструктура, водопреносната и електропреносната мрежа. 

Към искането на България е присъединено и сходно искане от Гърция, за което Андрей Новаков също ще отговаря. Общата стойност на доклада надхвърля 16.2 милиона евро. 

Благодарение на навременната реакция на правителството, документите за поисканата помощ до Европейската комисия бяха подадени в срок, което значително ще съкрати отпускането на средствата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK