Изборът на председател на ЕК е като битка от „Игра на тронове“

Снимка: БГНЕС

Между Франция и Германия се появиха признаци на разногласия, след срещата на лидерите на ЕС след изборите, които промениха баланса в Eвропарламента, съобщи Би Би Си.

Разговорите са шанс да се оцени новия политически пейзаж и да се разгледат кандидатите за най-престижните работни места в ЕС.

Лидерите на Франция и Германия вече предложиха различни личности да поемат ключовата роля на председател на Европейската комисия.

Гласуването показа, че големите центристки блокове губят своето мнозинство за първи път.

Всички националисти, либерали и зелените се утвърдиха, правейки ЕС по-фрагментиран и отдалечавайки възможностите за консенсус.

В преговорите, които могат да отнемат месеци участва и британският премиер Тереза Мей, но източници от Брюксел са потвърдили пред медиите, че не е имало разговори за Брекзит.

Кой ще поеме управлението на Комисията?

Прекалено рано е да се каже. Преговорите вероятно ще бъдат дълги и трудни, като вече се спрягат имената на няколко кандидати.

Ролята на председателя на Комисията, органът, който прилага правилата на ЕС и изготвя законодателство на ЕС, понастоящем се изпълнява от Жан-Клод Юнкер, който е в края на петгодишния си мандат.

През 2014 г. Юнкер бе избран да оглави Комисията като кандидат на Европейската народна партия (ЕНП), след като ЕНП тогава спечели мнозинство в изборите.

Но сега предизвикателството е много по-голямо за кандидата на ЕНП Манфред Вебер – германец – след като блокът му се сви от 217 места на 180 в парламент със 751 места.

Пристигайки в Брюксел, Меркел каза, че “разбира се” подкрепя Вебер, тъй като нейната партия е една от групите в ЕНП.

Френският президент Еманюел Макрон дори не спомена Вебер като възможен кандидат, вместо това посочи главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние, който е французин, датския либерал Маргрете Вестагер и холандския левоцентристски кандидат Франс Тимерманс, с аргументацията, че те имат „правилните умения”.

Франс Тимерманс сравни процеса на номинация за председател на ЕК с бруталната телевизионна фантастична драма “Игра на тронове”. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK