Изборният резултат в Туховища - 272:272

снимка: infomreja.bg, архив

С равен резултат 272:272 приключи частичният вот в сатовчанското село Туховища. Така след петчасови спорове членовете на Секционната избирателна комисия отброиха 272 бюлетини в полза на кандидата на ГЕРБ Венцислав Шишманов и също толкова гласове за досегашния кмет на селото Кемал Арифов, подкрепен от ДПС.

Равният резултат между двамата кандидати отново не излъчи кмет на Туховища.

Следващата процедура е насрочване на нова дата за избори от президента Росен Плевнелиев.

Две бюлетини на ГЕРБ не признаха за действителни представителите на ДПС в избирателната комисия, което проточи обявяването на резултата до 23.50 часа.

От ДПС признаха 18 невалидни бюлетини и след като разбраха, че кандидатът на ГЕРБ ще спечели изборите за кмет, се започна дългият спор, в който представителите на ДПС в СИК заплашиха, че ще напуснат комисията и броенето, като поискаха дори на място да отидат представителите на ОИК да решат спора.

От общо 681 жители с право на глас пред урните са отишли да гласуват според предварителните резултати 560 гласоподаватели.

Близо пет часа и половина продължи броенето на подадените от избирателите 560 бюлетини за кмет на селото. Гласуването бе преустановено в 19 часа, а преброяването на бюлетините и спорът приключиха едва около 23, 50 ч.

Като много напрегнат, изнервящ и изпълнен с нарушения от страна на ДПС, бе квалифициран днешният изборен ден в с. Туховища, община Сатовча, където се проведе частичен избор за кмет на селото, след като Административният съд в Благоевград анулира изборния резулта на спечелилия с един глас миналата година кандидат на ДПС Кемал Арифов.

Депутатът от ГЕРБ Георги Андонов и общинските ръководства на двете партии ГЕРБ и ДПС цял ден следяха и участваха в изборната еуфория в с. Туховища, която премина при висока избирателна активност.

В единствената избирателна секция, разположена в училището на селото, бе заловена жена в тъмната стаичка да заснема с камера на мобилен телефон как е гласувала, за да се отчете пред тези, които са й обещали да й заплатят вота.

С решение на СИК гласът на въпросната избирателка бе анулиран, тъй като всички от комисията потвърдиха единодушно, че са чули звука от телефона при заснемането на отметката върху бюлетината.

Извършеното деяние според избирателния кодекс е сериозно нарушение, което може да доведе до ново касиране на изборния резултат, ако постъпят жалби в съда.

По няколко жалби до ОИК - Сатовча за нарушения подадоха днес и двете конкуриращи се партии.

От ГЕРБ, още в началото на изборния ден, сигнализираха, че представители и поддръжници на ДПС провеждат агитация пред изборна секция № 21 в двора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методи“ и оказват натиск и заплахи върху избирателите.

В друг сигнал на ГЕРБ се посочва, че през целия ден хора на ДПС са извозвали с коли избиратели до урните, за да гласуват за техния кандидат-кмет Кемал Арифов.

 

КОМЕНТАРИ

ВАС16:22 - 12.10.2012
Привържениците на ДПС в Туховища единствената дума, която знаят е \\\\боклуци\\\\, а грешка \\\\нещастници \\\\ също. Така драги ми съселяни продължавайте да търпите обидите им, само необразовани, неграмотни, прости и елементарни хора мога да се държат така с други хора. Стойте си зад ДПС деградирайте , все пак за какво Ви е да се развивате. И после при ГЕРБ демокрацията била на 0, а при ДПС изобщо има ли я? Питам аз? Освен да Ви манипулират и обиждат нищо друго не правят. А Вие търпите и търпите и защо? Нима сте толкова \\\\малки човеци\\\\ , та не можете да се изправите срещу тях. Искам да знаете , че нито ДПС, нито ГЕРБ са повече от ВАС. Вие сте над всичко, от вашия избор зависят те. Както гледате ДПС нищо не направиха за ВАС, дайте шанс на другите да покажат дали те ще направят нещо. Раздвижете се, стига сте спали , разберете ,че ДПС правят това разграничение между мюсюлмани и християни, никой друг. Единствено ДПС са виновни за това, че където и да идем като, ни чуят имената ни гледат странно . Те направиха това разделение. Нека бъдем равни най-накрая. Всички сме на една земя раждани, всички един Бог Ни гледа и ще ни съди според делата, а не според имената! Дайте шанс на новото и различното , ако не искате да се дели българската нация, бъдете част от мнозинството , а не от малцинството да видите колко голяма разлика ще има!
мани15:23 - 09.10.2012
Не знам защо е бил. Сигурно с депутата беше дошал. Една неделя преди изборите беше И месните лидери бяха там да им види народа очите
боко15:12 - 09.10.2012
Добре бе Мани, но не мога да схвана какво общо има Тодор Узунов, че е бил там?! Кога е било това?
мани15:10 - 09.10.2012
Eй дежурния, не ме карайте да пиша по два пъти мнението си Веднъж ги слагате горе веднъж долу . Човек не може да разбере писал ли е или не

FACEBOOK