Протестиращи отрязаха косата на кмета

Снимка: Би Би Си

Сблъсъците са станали в Боливия

Кметът на малък град в Боливия бе нападната от опозиционни протестиращи, които я влачеха по улиците боса, покриха я с червена боя и насилствено отрязаха косата ѝ, пише Би Би Си.

Патрисия Арсе от управляващата партия Мас беше предадена на полицията във Винто след няколко часа.

Това е последният в поредицата от жестоки сблъсъци между привърженици на правителството и противници, вследствие на противоречивите президентски избори. Най-малко трима души са загинали досега.

Група антиправителствени протестиращи блокираха мост във Винто, малко градче в провинция Кочабамба в централна Боливия, като част от продължаващите им демонстрации след президентските избори на 20 октомври.
Разпространяват се слуховете, че двама опозиционни протестиращи са били убити в сблъсъци с привърженици на действащия президент Ево Моралес, което подтикна гневна група да марширува към кметството.

Протестиращите обвиниха кмета Арсе за нарастващото напрежение. Сред виковете на маскирани мъже "убийца, убийца", хората я влачиха по улиците боса към моста. Там я накараха да коленичи, отрязаха косата ѝ и я намазаха с червена боя. Освен това я принудиха да подпише молба за оставка.

След това Арсе беше предадена на полицията, която я откара в местен здравен център.

Напрежението нараства от изборната нощ, когато броенето на резултатите беше паузирано за 24 часа. Прекъсването предизвика подозрения сред привържениците на кандидата на опозицията Карлос Меса, че резултатът е бил фалшифициран, за да се позволи на Моралес, който е на власт от 2006 г., да остане още пет години.

Крайният резултат даде на Моралес малко над 10-процентната преднина, която му беше необходима, за да спечели веднага в първия тур на президентските избори.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK