Фрогоко: Акад. Ваньо Митев пак става ректор на Медицинска академия?

Снимка: БГНЕС, Акад. Ваньо Митев
Бившият ректор на Медицинския университет в София – акад. Ваньо Митев се е кандидатирал отново за ръководител на ВУЗ-а, съобщиха пред Фрог нюз студенти на учебното заведение.

Те са обезпокоени, че старите лоши практики в университета ще се подновят, за които акад. Митев е обвиняем. Фрог нюз потърси академика на мобилния му телефон, за да потвърди или опровергае информацията за неговото завръщане. До момента медията не успя да се свърже с него. 

Припомняме, че той е предаден на съд за неизгодни сделки, безстопанственост и затова, че не е упражнил контрол над подчинен.

Според обвинението Митев е сключвал неизгодни сделка с адвокати, въпреки че в МУ имало налични юрисконсулти. Това е ощетило ВУЗ-а с над 28 хил. лв.

Освен това бившият ректор съвсем съзнателно допуснал бившия главсек на МУ Алексей Алексеев да сключва договори, които ощетили висшето училище с над 1 млн. лв. Едно от прегрешенията е, че 146 чужди студенти, които постъпили в университета без изпит, плащали годишно 1 500 евро такса, а не 7 400 лв., каквато е била тарифата.

Алексеев също е предаден на съд, тъй като главно той подписвал заповеди и решения от и за сметка на МУ, упълномощен от Митев. "Той ще отговаря за 5 неизгодни сделки при липса на необходимост от сключването им и от това са произлезли значителни вреди в общ размер на 244 718,20 лв. за учреждението. Алексеев е присвоил и 45 782 лв., поверени му да ги управлява, като разпоредил изплащането им в полза на две търговски дружества за реклама и обучение.

Все още официално акад. Ваньо Митев не е оправдан, но очевидно скоро ще бъде, щом като вече се появиха слухове за неговото завръщане. Няма да бъде изненада, ако съдът пледира, че е невинен. Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) също вече го направи.

КПУКИ отсъди, че акад. Ваньо Митев не е бил в конфликт на интереси за това, че като управител на учебното заведение, е бил и ръководител на катедра.

Сигналът бе подаден от юридическо лице като следствие на сигналите на Меглена Кунева срещу акад. Митев. Припомняме, че през 2016 г. бившата зам. министър-председателка по координация на европейските политики сезира прокуратурата и МВР за начина на управление на Медицинския университет в периода, когато негов ректор беше именно акад. Митев. Тя претендираше, че ръководството на учебното заведение е сключвало неизгодни сделки и е установявало неправомерен прием на чуждестранни студенти.

Въпреки че КПУКИ твърди, че Ваньо Митев не е в конфликт на интереси по сигнала на Кунева, то по казуса с роднинските му връзки не се е произнесла. Съпругата му Любка Гаврилова Стоянова – Митева 2 пъти е назначавана от мъжа си на длъжността на „Ръководител катедра”. Първият път тя ръководи катедрата като доцент, а вторият – като професор със заплата от 1438 лв.

Не само съпругата му е работила при него, но и децата му, сестра му Руска Шумналиева, племенницата му, съобщиха за Фрог нюз лица, които работят в МУ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK