Разпореждат задържането на 132-ма души в национална операция в Турция

Източник: EPA/БГНЕС

Турските власти са разпоредили задържането на 132-ма души в национални операции, насочени към заподозряни поддръжници на базирания в САЩ мюсюлмански духовник Гюлен, съобщава "Анадолу", цитирани от "Ройтерс".

В началото на деня, властите са наредили задържането на 30 души от бреговата охрана и флота на Турция. В отделна серия от акции в 23 провинции е разпоредено задържането на други 102-ма, включително войници и служители в силите за сигурност.

Властите редовно извършват такива операции срещу предполагаеми поддръжници на Гюлен след опита за преврат от юли 2016 г.

Последните операции са два дни след президентските и парламентарните избори в Турция. Президентът Ердоган спечели още пет години управление, а неговата партия и нейните съюзници си осигуриха мнозинство в новия парламент.

Ердоган също спечели широкомащабни изпълнителни правомощия в нова конституция, подкрепена от гласоподавателите в референдум от 2017 г., който влезе в сила след изборите в неделя.

Ердоган и неговата партия твърдят, че мерките са необходими за борбата със заплахите за националната сигурност. Гюлен, бивш съюзник на Ердоган, живее в изгнание в Пенсилвания от 1999 г. и продължава да отрича участието в опита за преврат.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK