Избираме "Дърво с корен" и през 2020 г.

Снимка: ЕкоОбщност

Конкурсът „Дърво с корен“ на фондация „ЕкоОбщност“ се организира ежегодно от 2010 г.

Поредното издание на традиционния конкурс „Дърво с корен“ търси онези истории, които свързват преживявания със скъпи на хората дървета, оставили завинаги отпечатък в техните спомени и сърца. Всеки, който има любимо дърво и незабравима случка покрай него, може да я изпрати на [email protected] до 15 декември 2020 г.

Конкурсът „Дърво с корен“ на фондация „ЕкоОбщност“ се организира ежегодно от 2010 г., за да припомни и покаже силната връзка на човека с природата чрез историите на нейните величествени представители от растителния свят. Всяко издание събира докосващи и любопитни разкази за дървета, които с годините са се превърнали в знакови за дадено село или град; в място, около което се честват празници или се насрочват срещи; в пазители на спомени за събития и почитани личности; във верен приятел в детски лудории и приключения; във важен член на семейството, рода, общността.

Такава история разказва и 118-годишният орех в село Чеканчево, общ. Горна Малина, засаден от Димитър Петров по повод раждането на първородния му син. Дядо Димитър имал обичай и когато се родяло момиче в семейството, да засажда овошка в двора си. Защото за него дървото било символ на живот, могъщество, дълголетие, щедрост и покровителство. Днес вековният вече орех расте в центъра на селото, където някога е бил домът на Димитър Панов, и сянката под огромната му корона се е превърнала в любимо място за отдих, а плодовете му се услаждат на всеки, който не се плаши да си боядиса пръстите, докато вади ядката от черупката.

Конкурсът е отворен за участие към всички и приема разкази за обичани и значими дървета от цялата страна в три категории:

  • „Дърво с корен“ е основната, в която всички постъпили предложения ще се състезават за титлата, а първенецът ще представя България в международното издание на конкурса през 2021 г.
  • „Млад природолюбител“ е насочена към деца между 6 и 14 г. и техните разкази за дървета, които те са засадили и/или за които полагат грижи. Всички деца, училища, клубове и детски градини са добре дошли да се включат.
  • „Вековните дървета говорят“ е посветена на достолепните стари дървета, ценни сами по себе си, превърнали се в стожер на местности и общности или в пазители на тайни и предания от отминали времена.

Ако носите незабравим спомен за дърво, което ви е впечатлило с величието си или с мястото му в живота на някой род или общност, включете се в конкурса и разкажете историята му. За да заживее споменът за тези дървета в повече сърца.

Пълните условия за участие са достъпни на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“, а на Конкурс „Дърво с корен“ във Фейсбук текущо се публикуват постъпващите предложения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK