Кюстендилско пожелание на Бабинден: Колкото бебета в квартал „Изток“, толкова и в квартал „Запад“!

Снимки: Личен архив

Клубовете на инвалида в Кюстендил и село Шишковци отпразнуваха атрактивно Деня на родилната помощ, който в народната традиция е Бабинден. Това не е празник на жените от третата възраст, а на „бабите“, помагали преди времето на акушерките при раждането на децата.

Уважението към техните умения, труд и грижата им към родилките е една от най-големите ценности в българския морал. С промяната в календара датите за почитане на труда на баби, акушерки и лекари станаха две – 7-и и 21-ви януари, но и двете са изпълнени с много позитивни емоции и с благодарност към тези, които посрещат новия живот.

Основната организация на Съюза на инвалидите в България всяка година събира своите членове на специален празник за Бабинден, припомня председателката на организацията, Валентина Симеонова. И този път Денят на бабите бе изпълнен с много усмивки, а в центъра му беше традиционният ритуал, в който млада родилка полива за измиване ръцете на акушерката.

Поради липса и на родилка, и на „баба“, ролите бяха поети  от две жени от клуба от две различни поколения. Облечена в кюстендилска народна носия, Лалка Цонева в ролята си на баба-акушерка благослови всички да се радват много години на своите деца, внуци и правнуци.

От залата се чуха  весели пожелания: колкото деца се раждат в ромския квартал „Изток“, толкова да започнат да се раждат и в квартал „Запад“, и да израснат честни граждани „като българските политици“. Ние вече можем да помагаме за решаването на тежкия демографски проблем у нас само с любов, защото ни мина времето да правим и раждаме деца, шегуваха се членове на клуба, които въпреки своите около 70 години не са загубили в душите си сърдечната тръпка.

В края на месеца на първата си за годината работна среща ръководството на организацията ще обсъди програма с инициативите, които ще са акцент в работата на клубовете през тази година, съобщи Виолета Атанасова, член на Управителния съвет на ОС на СИБ. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK