Иво Чивийски: Балотажът между статуквото и алтернативата предстои

Снимки: Личен архив

Изборните резултати през погледа на Инициативния комитет за издигане на кандидатурата на Здравко Милев за кмет на Кюстендил

Иво Чивийски – председател на Инициативния комитет на Здравко Милев!

След 12 години еднолично и безалтернативно управление, от днес община Кюстендил има най-добрата възможна алтернатива. Ние, Инициативния комитет за издигане кандидатурата на Здравко Милев за кмет, това виждаме в изборните резултати на база 100% обработени секционни протоколи. Видимо от официалните резултати нашият кандидат спечели доверието на 5537 съграждани. Не е малко.

Трудно би могло да бъде повече, предвид факта, че Здравко Милев е носител на иновативни решения за Кюстендил. Иновациите имат дълъг път, преди да бъдат приети от мнозинството. В първата фаза след появата им, те обикновено се възприемат от най-модерно мислещите и широко скроени хора. Те са не повече от 20-25%. Нашата кандидатура спечели 25,8% от гражданския вот в община Кюстендил. Това е само първата вълна, тя води и следващи, както казва теорията.

От гледна точка на практиката, на реалната предизборна обстановка, настроения и модели на заучено поведение в община Кюстендил, по-висок резултат за истински алтернативен кандидат за градоначалник също бе трудно прогнозируем. Приятели ни предупреждаваха, че кмет след втори мандат се сваля само с форсмажорни обстоятелства. В ситуация на форсмажор не е ясно точно какво ще загубят и спечелят общината и гражданите. Рискът не е малък.

От друга страна заварихме на терен добре организирана и вече пробвана структура за производство на желани изборни резултати. Срещу нея се изправихме и я поразтресохме, особено в последната предизборна седмица. Искахме да направим нещо за родния си Кюстендил и общината. И сме доволни, че се срещнахме и започнахме.

Събрахме се с идеята обединим компетентността и опита, ресурсите и контактите си, за да създадем заедно новия проект за Кюстендил. Убедени сме, че за да бъдем свободни да създаваме нашата по-човешка, по-модерна и устойчиво развиваща се община, е необходима кардинална смяна в нейното досегашно управление.  Промяна не само в начина на управление и разпределение на благата в общината, не само в общинския финансов мениджмънт, не само в планирането и изпълнението на инфраструктурни и благоустройствени проекти, но и промяна в мисленето.

Не мислене и работа на парче, с цел да се направи нещо за едни пари. А дългосрочно и перспективно мислене и планиране с идея за благоденствието на поколения кюстендилци напред. В основата е мисленето. То предопределя всички следващи действия и последствия в индивидуален, общностен, общински или дори обществен план.

Направихме комплексен социо-демографски, производствено-икономически, бюджетно-финансов, политически и социо-психологически анализ на община Кюстендил. Разгърнахме на масата интернационалната контактна и ресурсна мрежа, на която разчитаме и очертахме нашия проект за модерна кюстендилска община. Благодарни сме, че в реалното време на предизборната кампания успяхме да представим и аргументираме пред гражданите на община Кюстендил нашия проект за модерно благоустроена и устойчиво развиваща се кюстендилска община.

Пребягвайки през трите седмици предизборно време, си даваме ясна сметка, че сме представили пред нашите съграждани не просто проект за добри намерения и романтични желания. Но, което е по-важното – ние започнахме да реализираме добрите си намерения за развитието на общината и добруването на хората тук. А най-важното е, че продължаваме. Не се отказваме от строеното до тук. Не зарязваме надеждите за по-благ живот, които успяхме да вдъхнем в съгражданите си. Не обричаме на ново безверие кюстендилската душа.

Оставаме, както се пее на финала на знаменития български филм „Оркестър без име“. И ние сме оркестър, но си имаме име: Инициативен комитет. Очаквайте от нас нови инициативи, които съживяват борбеността и красотата на кюстендилския дух. Очаквайте от нас реални инвестиционни решения в областта на индустрията и производството, здравеопазването, културата, образованието, туризма и спорта. Очаквайте от нас да продължим да се противопоставяме аргументирано на всяка зловредна коалиция, била тя и за Кюстендил. Оставаме и продължаваме! Не след дълго балотажът между статуквото и алтернативата ще се състои.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK