Корнелия Нинова: Преместваме събора от Бузлуджа пред Министерския съвет

Корнелия Нинова, снимка: БСП

Трябват общи усилия за смяна на модела на управление на България

"Протестите са справедливи и очаквани. Израз са на отдавна тлеещо напрежение в обществото по много важни въпроси. Исканията са най-различни - за работа, чиста природа, справедливо правосъдие... Това са все проблеми, които години наред се трупаха в България и е съвсем естествено те да придобият такъв вид. Надявам се протестите да продължат". Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред Евроком.

Според нея всичко това са теми, които обединяват и са надпартийни. "Това, което се случи в президентството, е недопустимо - грубото нахлуване на въоръжени лица в президентската институция, погазването на върховенството на закона, пренебрежение на Конституцията. Въпросите за демокрацията, за спазването на законността, за действията на институциите, уважението към Конституцията- са важни теми за всеки българин и е съвсем нормално това да обединява", коментира Нинова. Тя определи протестите не само като подкрепа за президента Радев, но и като битка за България и битка за справедливост.

По повод на забраната на властта за провеждането на партийния събор на Бузлуджа Нинова заяви: "Преместваме събора от Бузлуджа пред Министерския съвет."

По темата за вота на недоверие Корнелия Нинова каза: "Нашият вот на недоверие към правителството е за корупция. Примери могат да се дават безкрайно за последните години, но по-важен е принципът на вота. ГЕРБ и Обединените патриоти вече залагат корупция в законите и по този начин тя вече става ненаказуема. Корупцията е заложена и институционално. Третото, което прави впечатление - чувството за безнаказаност. Нагледен пример за това е случаят с Алепу". Тя каза още, че  такъв пример може да се даде и с вноса на боклуците и заключи: "Всичко това олицетворява модела на управление - олигархия, мафия, бизнес интереси и управление, което го допуска и съучаства- без никаква грижа за хората."

"Вътре в парламента - този вот на недоверие ще се гледа чисто институционално, но истинският вот е вече навън - правителството получава вот на недоверие от хората. Така ние вътре няма да се чувстваме сами - на наша страна ще са хилядите протестиращи хора, които искат промяна в модела, справедливост и грижа за тях", каза още Корнелия Нинова.

"Единствената гаранция за развитие на България и за просперитет и грижа за хората е оставката на правителството на Борисов. Но не просто, за да се смени партията, която управлява - трябват общи усилия за смяна на модела на управление. Няма да е никак лесно - той се е окопал твърде дълбоко в системите и институциите на държавата. Затова ни трябват обединени усилия", категорична е тя.

Корнелия Нинова коментира и вътрешнопартийните избори: "За съжаление пандемията беше спряла отчетно-изборната кампания на БСП, но сега отново започнахме -  в момента провеждаме конференциите. Впечатлението от тях ми е, че членовете ни са единни и няма такова разделение, което се внушава публично.  В началото на август всички конференции трябва да са приключили, а на 12 септември е прекият избор за председател". По нейните думи залогът на този вот е България и обясни: "Не става въпрос само кой ще е председател, а в каква посока ще върви и движи своята политика БСП, а оттам - какво ще се случи с управлението на България."

"Членовете на партията искат прекия избор на председател. Те разбират, че това е революционна промяна - дава се възможност на народа да избира, а не няколко души на Конгреса да се разберат кого да сложат начело", каза още Корнелия Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK