Ивет Горанова стана балкански шампион на дисциплина кумите

снимка: Ани Антонова

 

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

 

На 14 и15 юни в Истанбул, Турция, се проведе 19-ото Балканско първенство по карате за деца (родени от 2000 до 2003 година). Участваха 10 държави: Гърция, Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Македония, Румъния, Албания, Турция и България.

Официалното откриване на първенството направи новоизбраният президент на Балканската карате федерация Алексей Петров – президент и на Българската национална федерация по карате. Петров направи кратко приветствие към 700-те каратеки, гости, съдии и делегати и всички фенове на карате, наблюдаващи първенството по масовите медии.

Каратеките мериха сили в 2 дисциплини – ката и кумите – индивидуално и отборно. Българският национален отбор извоюва 3 златни, 8 сребърни и 3 бронзови медала, с което осигуриха 4-то място на България в крайното комплексно класиране по медали от първенството.

За гордост на плевенския Клуб бойни Изкуства „Петромакс” трима от неговите възпитаници участваха в първенството – двама от които възпитаници и на Спортно училище „Георги Бенковски” – Плевен със спорт карате.

Балкански шампион на дисциплина кумите индивидуално в категория до 54 кг стана Ивет Горанова. Ивет мери сили с 18 състезателки в категорията си и изигра 5 срещи: първата среща спечели срещу състезател на Черна Гора, втората - с опонент от Турция победи с 2 на 0; третата среща - със състезателка на сръбския национален отбор – Ивет спечели с 4 на 0.

Полуфинал и финална среща Ивет игра с представителки на Турция: Арзу Фирдевз и Демертюрк Гюлсен, които надвива безапелационно с резултати 9 на 0 и 10 на 0. Недупуснала да й се отбележи нито една оценка за Балканското, Горанова гордо изслуша българския химн на най-горното стъпало на състезателната стълба за награждаванията.

Част от подготовката на Ивет за Балканското се явиха престижните турнири: Турция Опън 2014, Харватска Опън 2014, Чачак – Международен Турнир „Златен Пояс” 2014, на който също златното момиче на Петромакс срази опонентите си и се зави с трибагреника докато я окичваха с поредния златен медал – кумите индивидуално.

На Републиканското първенство, проведено в град Велико Търново – Април 2014, Горанова демонстрира завидни качества в дисциплините кумите, ката индиивдуално и ката отборно, завръщайки се в град Плевен с 3 златни медала. Малкото лъвче демонстрира завидни умения при дисциплината ката индивидуално и на Балканското, където мери сили с още 20 участнички, от които успя да се отличи и след 2 победи срещу Турция с 5 на 0 и Македония с 3 на 2 и две загуби от Сръбкиня и Македонка се класира на 7-мо място.

Съотборниците й Станислав Цанов и Теодор Димитров също се представиха достойно. Цанов е съученик на Горанова в СУ „Г. Бенковски” – Плевен. Той се класира на 5-о място в категория до 57 кг. Първата си среща играе със Сърбия и побеждава с 8 на 0, губи втората си среща от Турция, играе репесаж с Босна и Херцеговина и печели срещата с 3 на 0. Среща за трето място губи от представител на домакините в последните секунди с техника за 2 точки. Стамислав също е шампион от Чачак- „Златен Пояс” 2014 и утвърден национален шампион. Теодор Димитров играе 2 срещи, първата бие опонент от Сърбия, а втората губи от домакините с една точка.

Президентът и инструкторите на клуба са доволни и горди с представянето на малките лъвчета и се надяват това да е само началото на тяхната спортна кариера. Предстои от 30 до 6 юли 2014 г. 7-а Световна Купа по карате в град Умаг, Харватска, на която ще участват Габриела и Ивет Горанови.

Докато протичаше Балканското по карате в Турция, вицепрезидентът БДДФ /Бългаската Джу Джицу Федерация/сенсей Русалин Русалинов присъства на Европейското първенство по Джу Джицу за мъже и жени в град Букурещ, Румъния, на което участваха 17 държави и 240 състезатели.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK