Иванка Джибова: Да пазим и с любов да предаваме обичая Бабинден

снимки: infomreja.bg, архив

Да пазим и с любов да предаваме святата традиция на Бабинден. Това призова на днешния Ден на родилната помощ, който е професионален празник на акушерите и гинеколозите, Иванка Джибова - организатор в Дома на културата в Гоце Делчев и един от стожерите за опазване на традициите в Неврокопско. 

"Веднъж докоснал се до духовното наследство, завещано от предците ни, човек остава емоционално обвързан с него. Българският народ е съхранил много обичаи, които днес се предават от поколение на поколение. В миналото Бабинден е бил свързан с почитта към бабите, които са помагали при раждането на децата в семействата. Днес традицията продължава, като се почитат акушерите и гинеколозите", сподели Джибова.

Ето какво още разказа тя за отбелязването на Бабинден: "Семействата, където е имало родени деца през годината, задължително са празнували този ден. Рано сутринта майката приготвя салата, шише ракия, кърпа и сапун, за да отиде при бабата да я почерпи, да й полее вода да измие ръцете си и да получи нейната благословия както за новороденото, така и за цялото семейство.

Обикновено ритуалът се изпълнява на двора, майката на три пъти полива вода, която бабата плиска нагоре и нарича "да е живо и здраво детето и да расте стройно и красиво". На бабата се оказва честта на този ден първа да отпие от ракията и първа да вкуси приготвената от майката салата.

Ако детето е момиче, поливането се извършва със стомна, а ако е момче - с бърдуче. Майката полива да измият ръцете си и на други близки от семейството, както и на съседите, които са помагали при раждането на детето, дори и на тези, които са докосвали детето преди то да бъде кръстено в църквата.

Баш бабата обаче задължително на този ден дарява детето с паричка, вълнени чорапки и блузка, като малкото се отнася при нея, задължително в цедилка. В приготовленията на бабата за посрещането на детето за празника се включват още китка здравец, седеф, червен конец и чесън против уроки", разказва за отколешната българска традиция Иванка Джибова, която е от гоцеделчевското село Баничан и там все още почти във всяка къща се изпълнява този ритуал.

”Аз самата продължавам този обичай, убедена, че трябва да се предава на младото поколение, защото той е свързан с най-милото за всички нас – децата и с уважението към бабата и възрастните хора. Ако не пазим и не съхраняваме традициите и обичаите си, то българският народ ще бъде претопен. Затова на този ден да пожелаем от сърце на всички лекари и акушери, които дават живот на поколения българи, много здраве и професионализъм, а на бабите - да бъдат щастливи със своите деца, внуци и правнуци и заедно да почитат празниците като днешния", каза пред ИНФОМРЕЖА Иванка Джибова.

 

снимки: infomreja.bg, архив
снимки: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK