Иван Сабахлъков на среща със земеделския министър: Българското село си отива, има нужда от саниране

Снимки: МЗХ

До края на февруари ще се проведе заседание на Консултативния съвет по тютюна, стана ясно по време на среща на служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков с представители на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България (НКТБ).

Министър д-р Христо Бозуков увери присъстващите, че средствата за преходната национална помощ за тютюна за кампания 2016 г. са осигурени и се очаква размерът на финансовия ресурс да бъде утвърден на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

„Ще се направи всичко възможно до края на месец март средствата да бъдат разпределени“, заяви служебният министър Бозуков по време на срещата.

Той припомни, че миналата година ситуацията със семената е била сложна, но за тази тази количествата са увеличени почти тройно и семената за производство на разсад при тютюн „Виржиния“ ще бъдат напълно достатъчно.

На проведената вчера среща тютюнопроизводителите се оплакаха на служебния земеделски министър, че отрасълът е в много тежко положение. Една от причината за тази ситуация според тях е, че помощите се раздават на базата на произведените количества през референтния период 2007 – 2009 година. 

От браншовата организация изразиха още мнение, че новият Закон за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия затруднява още повече бизнеса им. 

„Изобщо, българското село си отива. Точно то има нужда от саниране“, обобщи на срещата в МЗХ мненията на стопаните Иван Сабахлъков от Хаджидимово, който е заместник-председател на НКТБ и председател на Сдружение „Басма“.

„Обещавам ви, че ще направя всичко, което е по силите ми, за да работите спокойно“, заяви от своя страна министър Бозуков.

Той съобщи пред производителите на жълтото злато, че в момента се обсъжда програма за износ на тютюни в Китай.

"Страната вече има спогодба за търговия с тютюни с Македония, Турция и Гърция, но няма с България. В Китай са силно заинтригувани да купуват нашите качествени тютюни като една от причините е, че в България има научен потенциал, който може да създаде желаните сортове", заяви министър Бозуков, визирайки Института по тютюна в Марково. 

 

КОМЕНТАРИ

Вълкосел15:36 - 11.02.2017
Ваньо ,Ваньо изгря най- после и за теб луната на баира години наред ни баламосваше всички че си десен ,че си седесар ,гербаджия и на депесар се правеше а се оказа както всички се съмнявахме поредната лява пчела която работи единствино дза собственият си джоб и интерес. Кога ще ни платиш за пиперките и зеленчуците които гледахме за фабриката ти и ни баламосваше с разни сдружения . Пак си сам в сдружението си но пък си председател хахахха ,бягай бе просто няма свястен комунист от измамническата им черга си бил и ти ,само дето загубихме с теб години
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK