Иван Николов: Учениците в Босилеград не знаят кой е Левски

Снимки: Виолета Атанасова

„Не можеш да стоиш пред Левски, а учениците да не знаят кой е той, да не знаят майчиния си език и история!“. Това каза в Босилеград в брилянтното си слово на възпоменателната церемония по случай 146-ата година от гибелта на Апостола Иван Николов – председател на българския КИЦ, който продължава – въпреки огромните трудности и спънки, да отстоява българщината в този откъснат от родината-майка край в Западните покрайнини.

Ако не направим нужното в името на  националното помирение между българи и сърби, българо-сръбските отношения ще продължат да се правят под маската на лицемерието и цинизма, добави още Николов, който през 2016 г. получи наградата Европейски гражданин на годината.

На възпоменателното тържеството в Културно-инфомационния център в Босилеград присъстваха представители на Генералното консулство на Република България в Ниш, на Столична община и на редица граждански организации.

В своето слово генералният консул Едвин Сугарев заяви, че мисията на Левски продължава да е незавършена и отправи предупреждение, че противопоставянето на българи срещу българи е на път да се превърне в основна национална черта, но думите на Иван Николов контрираха това с акцент върху невъзможността да се обединяват несъвместими ценности.

Неговото послание беше израз на гнева на българските родолюбци в Босилеград от просръбската политика на кмета Владимир Захариев, заради която българският КИЦ от няколко години прави отделно от официалното кметско възпоменание за Апостола.

Слово за Левски и съвременното звучене на неговите завети произнесе проф. Митев – председател на Гражданския комитет „Западни покрайнини“. Кметът на София Йорданка Фандъкова бе изпратила персонален венец от свое име за паметника на Левски, а официалният представител на Столична община – Ирина Михайлова от Дирекция „Култура“, направи впечатления с мрежестия си чорапогащник, дръзко деколте и пелерина с животински кожи в контекста на духа на възпоменателното събитие.

За вълнуващата патриотична атмосфера специално допринесе културната програма, осигурена от Столична община, в която взеха участие вокалният ансамбъл „България“ с диригент проф. Валентин Бобевски и актьорите Христо Чешмеджиев и Златко Павлов.

След тържеството в КИЦ възпоменателната церемония продължи с шествие по главната улица на Босилеград и полагане на венци и цветя на паметника на Левски.

 

КОМЕНТАРИ

Ванко16:23 - 22.02.2019
А трябва ли?... Като нямат нищо общо с България...
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK