Българчета от чужбина представят изложба във всички наши областни градове

Снимка: Infomreja.bg

Изложба от рисунки на ученици от българските неделни училища в чужбина под надслов „Обич за България“ ще гостува в рамките на две седмици във всички областни градове.

Целта на инициативата на Министерството на образованието и Асоциацията на българските училища в чужбина е да даде възможност на децата да покажат България такава, каквато я помнят или си представят чрез изкуството. Избраните 60 рисунки и макети на български къщи са дело на ученици от български неделни училища в Италия, Франция, Белгия, Германия, Ирландия, Великобритания, Австрия, Гърция и Молдова. Изложбата, която бе открита в МОН от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, ще бъде експонирана и в задгранични мисии, в организации на българите в чужбина и православни общини, към които има училища по света.

Пътуващата изложба е продължение на проведената на 11 май 2018 г. друга инициатива - „Розите на България“, в която над 50 000 деца и техните родители по света показаха по едно и също време чрез българското хоро своята обич към България.

Министерството на образованието и науката осигурява функционирането на близо 400 български училища по света в 36 държави на 6–те континента. Осигурява се не само реална възможност за обучение по родния език, история и география на България, но и осъществяването на дейности, свързани с фолклора, музиката, изкуството и националната култура.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK