Иван Иванов и Христо Мутафчиев с орден "Св. св. Кирил и Методий"

Снимки: Президентство

Президентът Румен Радев удостои днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 с държавни отличия дейци на културата и изкуството.

За своите заслуги в областта на културата и изкуството Румен Радев отличи режисьорът Адела Пеева с орден „Стара планина“ – първа степен.  С орден „Св. св. Кирил и Методий“- огърлие бяха удостоени балетната изпълнителка, педагог и хореограф доц. Калина Богоева, оперната прима Стефка Евстатиева,дългогодишния директор на Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура Величка Велянова. На церемонията актьорите Иван Иванов и Христо Мутафчиев, както и композиторът и педагог проф. Милко Коларов, също бяха удостоени с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие.

Румен Радев връчи орден "Св. св. Кирил и Методий" - втора степен на писателя и преводач Петър Велчев и на д-р Иван Ангелов - директор (2000-2015) на Народната библиотека "П. Р. Славейков" във Велико Търново.

„За мен е чест да връча висши държавни отличия на толкова големи творци, ярки личности и достойни българи, посветили себе си на духовния напредък, вписали се с талант, всеотдайност и много труд сред съзвездието от ярки имена, с които България присъства пълноценно на съвременната европейска и световна сцена. Мога да кажа, че богатите биографии на отличените ясно показват, че зад тях изпъкват силата на изкуството, с която сила то пленява ум и въображение“, заяви държавният глава в словото си на церемонията.

Президентът определи днешния ден като празник „на българския талант, прекрасно реализиран, упорито защитаван и безапелационно приет, оценен и аплодиран“. „Силата, която присъства във вас е силата на словото, на музиката, танца и на сценичния образ. Това  е признание не само за вашия ярък талант, трудолюбие, високи успехи, но и за това, че предавате духа на свободното творчество на многобройните млади последователи и съм убеден, че успехът на вашето духовно лидерство и културна мисия е успех за цяла България“, обърна се президентът Румен Радев към наградените и гостите на церемонията.

Режисьорът Адела Пеева благодари от името на удостоените с висши държавни отличия. „Ние работим и творим, за да допринесем за духовното развитие на нашето общество. Задача, която винаги е била трудна и неблагодарна за времето, в което живеем, когато материалното е ценено, а духовното подценявано. Ето защо тези висши държавни отличия са голямо признание за това, че ние въпреки всичко сме успели да дадем своя принос за развитието на духовното в борбата срещу пошлостта в нашето общество. Едновременно с това те ни задължават да продължим все така напред да се трудим и да творим“, заяви Адела Пеева.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK