Иван Ибришимов: Заложеното в бюджета на НЗОК не отговаря на нуждите на здравната система

Снимка: Личен архив

Управляващите днес гласуваха бюджета на НЗОК. Той беше представен като добре балансиран, с предвидено увеличение в размер на 247 млн. лв., спрямо 2016 г.

„Въпреки това, аз гласувах против, защото според мен, в този бюджет и заложеното в него увеличение не отговарят на нуждите на здравната система. Само, ако вземем предвид неразплатените задължения за лечение на пациенти в чужбина, в размер на 180 млн. лв. и неразплатените задължения на касата към българските болници за вече извършени и проврени дейности, в размер на над 80 млн. лв., ще се окаже, че само тези две суми са повече от предвиденото увеличение, което иначе е разпределено за болнична и извънболнична помощ“, коментира депутатът Иван Ибришимов.

По негови думи обезпокоително е, че дори след въвеждането на безумния пръстов отпечатък, който беше замислен като гарант срещу злоупотребите в системата, днес отново говорим за лимити и се налагат ограничения за лечение на здравноосигурени пациенти в болниците, а това е в нарушение на техните конституционни права.

„От друга страна, този бюджет не е адаптиран към новата здравна стратегия, приета преди година от 43-то Народно събрание. Министър Москов си отиде, но за съжаление ни остави не само система за пръстов отпечатък, но и траен отпечатък върху системата на здравеопазване в България“, каза още Ибришимов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK