Иван Гешев е новият главен прокурор на България

Снимка: БГНЕС

10 часа продължи изслушването на кандидата

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Иван Гешев за нов главен прокурор, предаде репортер на БГНЕС.

10 часа продължи изслушването на кандидата за наследник на Сотир Цацаров и изказванията на членовете на ВСС след това.

Гешев е избран след явно електронно гласуване с гласовете на 20 от членовете на ВСС. Четирима бяха против. По закон, за да бъде избран за нов главен прокурор, са изискуеми 17 гласа.

Още е рано да казвам какво планирам, тъй като процедурата не е приключила докато не се произнесе и президентът. Надявам се прокуратурата да се отвори към проблемите и болките на хората. Надявам се прокуратурата да поеме ангажиментите, които е длъжна към българското общество на места, където това не се случва – по-голяма активност извън рамките на София към окръжни и апелативни прокуратури, каза Иван Гешев, след като Пленумът на Висшия съдебен съвет го избра за нов главен прокурор.

Трябва да показваме, че няма разлика между български граждани със социален статус и български граждани с висок социален статус, когато те са извършили нарушение или престъпление, заяви Гешев.

Веднага след гласуването министър Данаил Кирилов, който председателства съвета, обяви и гласуването за незабавното изпращане на кандидатурата до президента на България е прието с мнозинство.

Наследникът на Цацаров ще встъпи официално в длъжност в началото на следващата година, тъй като мандатът на настоящия обвинител номер едно изтича на 10 януари 2020 г.

Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

Междувременно през целия ден, протести „за” и „против” Гешев блокираха София. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK