Иван Гергов отново назначен за шеф на РДГ-Благоевград, той още не знае

Иван Гергов, снимка: infomreja.bg, архив

Инж. Иван Гергов е новият стар директор на Регионалната дирекция по горите в Благоевград. Връщането на Гергов на ръководния пост стана факт след проведен конкурс на 28-и октомври тази година, обявен със заповед на шефа на Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ Тони Кръстев.

В надпреварата освен Гергов участваше и назначеният без конкурс през лятото на 2013 г. Георги Янкулов - бивш директор на горското стопанство в Петрич.

От ИАГ обявиха крайните резултати, според които още от днес Иван Гергов оглавява горската дирекция в Пиринско. Според заповедта за назначението му, подписана от изпълнителния директор на агенцията, Гергов встъпва в длъжност с 6-месечен изпитателен срок.

Пред ИНФОМРЕЖА Гергов коментира, че все още не е уведомен за резултите от конкурса и не е получил заповед за назначението му.

Изискванията към кандидатите за заемане на поста бяха завършено висше лесовъдско образование с магистърска степен и минимум 7 години стаж по специалността.

Конкурсът се проведе на два етапа - писмен тест и събеседване по въпроси, свързани със стопанисване и защита на горите, възобновяване на горските масиви и борба с ерозията, организация на горските територии, устройство и кадастър на горските територии, финансиране на дейности, опазване и други.

В събеседването кандидатите трябваше да изложат и визията си за развитие на Регионалната дирекция по горите.

Запознати коментираха, че Иван Гергов се е представил отлично, особено в частта за развитието на горската дирекция. 

Гергов бе назначен за директор на РДГ - Благоевград при управлението на ГЕРБ и заемаше тази длъжност до началото на февруари миналата година.

Той освободи поста по собствено желание. Решението му бе продиктувано от създалото се напрежение в горските стопанства на територията на областта след скандални изказвания на собственици на дърводобивни предприятия, които го обвиниха в рекет.

След  като освободи директорския стол, Гергов, за да докаже неверните твърдения срещу него, засипа полицията и прокуратурата с множество сигнали за нарушения в сектора, свързани с контрабандна сеч и документни престъпления, касаещи определени горски фирми в региона.

Проверките по сигналите му доказаха редица нередности от страна на горски директори на различни стопанства в Пиринско. Разследването по подадените жалби от Гергов продължи месеци наред, като паралелно се проверяваха и жалбите на горските фирми и директорите на ДГС, подадени срещу него.

През периода Икономическа полиция също събра информация, направени бяха и множество проверки и експертизи на посочените в документите фирми, като процесът на разследването се наблюдаваше и от Главна прокуратура.

На този етап заключенията на разследващите институции са готови, но все още не са депозирани официално в Министерството на земеделието и храните, което се очаква да стане в средата на ноември.

Според твърденията на разследващи, запознати с пълната документация, "зелената мафия" в областта и най-вече в Гоцеделчевско е нанесла сериозни щети в горския сектор и съвсем скоро цялата истина ще излезе наяве.

 

КОМЕНТАРИ

гражданин17:41 - 04.11.2014
Сега е времето за разплата с контрабандистите с тъпаните и зурните.Да се разследват всичките им обекти,защото има много надсечена незаконна сеч лесно могат да бъдат хванати.Никаква прошка
Алекси22:59 - 03.11.2014
Поздравления за г-н Гергов истински професионалист и човек мафиотите не го долюбват но и без тяхната " лйбов" ще мине . Очакваме здрава ръка че съсипаха гората .
11122:23 - 03.11.2014
Иване сега е времето да покажеш на ДПС и БСП че с корупция нищо не се постига.Сложи ги на мястото им.....
съдия21:11 - 03.11.2014
Браво, рано или късно истината и правдата възтържествуват сега доносниците и лъжците да си стягат опинците

FACEBOOK