От утре започва онлайн обучение на РИК и СИК

Снимка: БГНЕС

Връзката ще е конферентна, за да може да се задават въпроси и да се отговаря

От понеделник започва обучение на РИК и СИК и заради ограниченията за коронавирус то ще бъде онлайн. Това заяви пред БНР говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Тя посочи, че този вид обучение няма да е лесно, но връзката ще е конферентна, за да може да се задават въпроси и да се отговаря.

Членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат обучени онлайн за работа с машините от фирмата доставчик "Сиела Норма". Цанева допълни и че са предвидени около 2000 IT специалисти, които при технически проблеми ще бъдат търсени през кол център.

Тя подчерта, че за ЦИК е важно да обучи членовете на СИК, за да могат те да предлагат машинно гласуване в избирателните секции.

Цанева бе категорична, че няма съмнения в сигурността на машините за гласуване от институциите, които се занимават със сертифицирането им.

По нейни думи сложността на изборните протоколи идва от едновременното провеждане на машинно и хартиено гласуване.

Относно решението на Административния съд на София-град, което отхвърли решение на Комисията за видеоизлъчване на процеса на броене на бюлетините и попълване на протоколите, тя потвърди, че то ще бъде обжалвано.

Говорителката на ЦИК заяви, че Комисията работи по хронограмата за провеждането на изборите на 4 април и поясни, че въпросът за евентуално отлагане на вота не е от компетентността й.

По нейни данни ще бъдат разкрити 465 секции в 69 държави.

Относно активността на действащи министри и премиера, които не са задължени да излизат в отпуск по време на предизборната кампания, Цанева заяви, че съгласно Изборния кодекс това не е нарушение.

От думите й стана ясно и че ЦИК е публикувала на сайта си заявленията за гласуване, които поставени под карантина или хора с увреждания трябва да подадат, за да гласуват на 4 април. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK