ЮЗУ „Неофит Рилски“ – домакин на Пети симпозиум на изследователска група „Музика и танц в Югоизточна Европа“

Снимки: ЮЗУ

Югозападният университет „Неофит Рилски“ – Благоевград бе домакин на Петия симпозиум на изследователската група „Музика и танц в Югоизточна Европа“ на Международния съвет за традиционна музика (ICTM) към ЮНЕСКО.

В конференцията се включиха изследователи и практици от 15 държави от 3 континента. Активно участие взеха ръководителите и представители на катедри „Хореография“ и „Телевизионно, театрално и киноизкуство“. 

Културната програма включваше концерти, уъркшопи, прожекции на филми, изложба, вечер на българската етномузикология, джемсешъни и запознаване с културното наследство на Югозападна България.

Презентациите в програмата на Симпозиума се фокусираха върху три теми:  „Музика и танц в Югоизточна Европа в периода след 1989 година“, „Представяне на музика и танц в аудио-визуални етнографии в Югоизточна Европа“ и  “Мит, ритуал и интерпретации на музика и танц на Югоизточна Европа”.

Организатори на симпозиума са Катедра „Музика“ към Факултет по изкуствата на Югозападен университет „Неофит Рилски“. Научният форум и културната програма са посветени на 40-годишнината на ЮЗУ "Неофит Рилски".

Важна подкрепа и съдействие за организацията на симпозиума оказа Националният комитет на България към ICTM. Партньори на симпозиума бяха Институт за изследване на изкуствата – БАН, Българско национално радио – Радио Благоевград, Фондация „Цвятко Благоев". 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK