Датите за ДЗИ ще бъдат на 1-ви и 3-ти юни, част от темите отпадат

Снимка: Infomreja.bg

Няма да се удължава учебната година

Учебната година ще завърши електронно.

Датите за ДЗИ ще бъдат на 1-ви и 3-ти юни вместо на 20 и 22-ри май. Свидетелствата за завършване ще се забавят с 4 дни, за да могат учениците да кандидатстват във ВЗУ-овете.

Няма да се удължава учебната година. Децата, които не са успели да се включат  в ел. обучение, ще отучват през лятото, което е между 60-80 часа. 

Принципът е учениците да се върнат за най-важните дейности, които не могат да се проведат в електронна среда, същото се отнася и за ВУЗ-овете.

Ще се допусне и присъствие за изпит на учениците в самостоятелна и задочна форма и за повишаване на оценките.

Ще има по 10 ученици в стая с по-малко квестори – по един в стая.

Началото на ДЗИ ще е в 9 ч.

Има и ДЗИ по желание на 2-ри и 4-ти юни – които ще се проведат сутрин и следобед. Учениците ще получат онлайн със служебна бележка за допускане до изпит.

Дипломите ще бъдат предоставени на 26-и юни.

Тези, които не са се явили, ще се явяват на 27 и 28 август.

Задължителният ДЗИ по БЕ няма да включва въпроси след 20-тата седмица на тематичното разпределение.

"В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от цикъла на Вапцаров, както и относно "Железния светилник" на Димитър Талев. Това не означава, че няма да се включва материал, преподаден в електронна среда. Ние считаме, че онлайн обучението постигна резултатите си", обясни Вълчев. 

„Считаме, че обучението в ел. среда постигна резултатите си и няма пречка да бъдат извършени изпитите, защото подготовката е не само в ел. среда, но и самостоятелна“, каза образователният министър.

Учениците имат възможност за индивидуални консултации с учителите. Дванадесетокласниците до 29-и март ще могат да повишат оценките си след завършването.

Изпитът по История и цивилизация пък няма да включва теми от Втората световна война, а от изпита по Физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарни частици. От изпита по География и икономика отпадат темите за Северните региони.

15 и 17 юни са датите за ДЗИ след 7. клас. Няма да се провежда изпитът по чужд език, който се приема за бал образуващ.

По БЕЛ ням да има въпроси за сложно съставно и сл. смесено изречение и темите "Бай Ганьо", "Заточеници", "Неразделни","По жътва" и "По жицата". 

По математика няма да има задачи за неравенства и успоредници.

Знанията и уменията се правят с натрупване и надграждане, затова темите ще се изучават, въпреки че няма да бъдат включени в изпитите.

Седмокласниците били под карантина заради контактност (14) ще са подложени на ПСР тестове и ще положат изпити след редовните дати или в изолирани отделни стаи.

НВО след 4. и 10. клас тази година отпада. Има текст в проектозакона, че ще се направи диагностика следващата година – само малка извадка, която няма да има оценителен характер. Тази диагностика е важна за МОН за статистика и анализ на ел. средата на образование. Не сме готови да провеждаме изпит в електронна среда, но трябва да правим крачки в тази посока. То трябва да коства по-малко усилилия и без стрес за всички, каза министърът.

Оценките са важни за прием на ученици в обединените училища. Приемането на учениците в 5. клас в ПМГ ще става с оценки от олимпиади по математика. Националният кръг на олимпиада по математика ще се проведе, защото е свързан с прием и стипендии за деца с изявени дарби.

Изпитите за придобиване на професионална компетентност ще се прилагат с присъствие.

Всеки ВУЗ трябва да разработят собствен план как да се приключи учебната година и за кандидатстудентските кампании.

Рискът за детските градини остава голям, затова те остават затворени.

Между 30-40% от родителите биха си пуснали децата, ако градините отворят, което са между 50-80 хил. деца в група, затова тези мерки за отхлабване няма да се предприемат.

Дейностите по интереси и образователни трудности ще се проведат през юни само ако ситуацията го позволява.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK