ЮЗДП в пълна готовност за гасене на горски пожари, проследява огъня с дрон, инвестира в техника и защитни облекла

Снимки: ЮЗДП и МЗХ

Югозападното държавно предприятие има пълна готовност за реакция при горски пожари. Създадена е организация, която позволява на екипите до 30 минути след получаване на сигнал да достигнат до мястото на запалването. Това каза днес директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов при представяне на мерки за превенция на пожари в горските територии. 

Събитието беше на територията на „ДГС Брезник”, където миналия август пожар унищожи 2900 куб. метра иглолистна дървесина на площ от 400 декара. Причината е тривиална – човешка небрежност в резултат от почистване на земеделски имоти в близост до гората. Година по-късно вече са освободени 130 декара от изгорялата дървесина, наесен предстои почвоподготовка на терена, а напролет ще се залесява, но с местни широколистни видове, които са устойчиви на пожари. Всичко това ще струва на предприятието около 400 000 лева. 

Югозападното държавно предприятие е едно от най-засегнатите от пожари, затова в последната година и половина са направени сериозни инвестиции. Изградени са 9 противопожарни кули за наблюдение в най-рисковите териториални поделения. Закупени са 18 специализирани високопроходими автомобила, малкогабаритни и изключително ефективни за работа в трудно достъпни и пресечени терени.

До месец ще бъдат отремонтирани 6 професионални пожарни коли, предоставени от МВР. Очаква се доставка на два булдозера, които също могат да бъдат използвани за гасене на пожари. Предприятието вече разполага и с един оборудван дрон за проследяване движението на огъня. Предстои закупуване на 700 комплекта защитни облекла за служителите, участващи в гасенето на пожари. В скоро време ще заработи оперативен команден център, който ще събира данните от 9-те противопожарни кули и ще приема обажданията, постъпващи на телефон 112. 

На представянето на мерките за превенция и готовността за реакция при пожари в горите присъстваха зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, директорът на ИАГ инж. Тони Кръстев и главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

14 млн. лв. за противопожарни мероприятия в горите и закупуване на техника са предвидени през тази година, заяви Костов. Той подчерта, че инвестициите през настоящата година са повече от два пъти над инвестираните през 2015 г. 6 млн. лв. за техника, оборудване и изграждане на преградни съоръжения срещу пожари. „Тези инвестиции на практика са най-високите в държавните горски територии за превенция на пожари в последните над 25 години”, уточни той. 

Зам.-министърът припомни, че изключително висок процент от пожарите в горите са предизвикани от човешка небрежност, близо 98%, в това число и преминали пожари от ожънати и запалени стърнища. Георги Костов  подчерта, че се работи и по информираността на земеделските производители, така че да се прекъсне напълно тази практика за почистване на земеделски имоти, особено в близост до горски територии. 

„Средно годишно България губи около 22 000 ха гори вследствие на горски пожари, което е съпоставимо с обема на законното годишно ползване на дървесина”, поясни още той.   По думите му, за възстановяване на горски масиви, поразени от пожари, са необходими много средства и време. Заместник-министър Костов посочи, че най голям брой пожари, макар и не по обем на засегната дървесина, има на територията на Ловеч и Кюстендил, което се обяснява с разпокъсаната собственост. 

Благодарение на бързата реакция на горските структури и най-вече на нововъведения телефон 112, през миналата 2015 г. пожарите не преминаха от низови във върхови, подчерта от своя страна изпълнителният директор на ИАГ инж. Тони Кръстев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK