ЮЗДП участва в международен форум за горска сретификация по FSC

Снимки: ЮЗДП

Югозападното държавно предприятие и „ДГС София” се включиха в годишната среща на международната организация FSC, която тази година се проведе в България.

Във форума участваха 35 представители на FSC от 25 държави от Северна и Южна Америка, Европа, Азия и Африка, а целта беше да се обсъдят различни въпроси, свързани с прилагането на световната система за горска сертификация по FSC. Изборът на България за домакин на форума е признание за усилията на държавата ни за по-отговорно стопанисване на горите.

Директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов представи пред международните гости работата на предприятието, като акцентира върху подготовката на поделенията за горска сертификация. Към момента четири държавни ловни и горски стопанства на предприятието притежават FSC сертификат – това са Дикчан, Осогово, Якоруда и Кюстендил. Останалите 37 териториални поделения са на етап подготовка за сертификация.

За представяне на българския опит по прилагането на FSC стандарта, съвместно с неправителствената организация WWF България беше организирано теренно посещение на държавни гори в Природен парк „Витоша”, стопанисвани от „ДГС София”. Основен акцент в дискусиите беше прилагането на изискванията на FSC за определянето на горите във фаза на старост и на представителни образци на горските екосистеми, в които е ограничена човешката намеса.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK