Вертолет пръска срещу гъсеници в горите над Гега

Снимка: ЮЗДП

1250 декара борови гори в землището на петричкото село Гега, в района на „ДГС Първомай”, ще бъдат третирани от въздуха срещу гъсениците на боровата процесионка.

Авиоборбата е разрешена от ОДБХ – Благоевград, и ще се извърши на 5. септември, до 10:00 часа, при подходящи метеорологични условия. Лесозащитните действия се предприемат от Югозападното държавно предприятие, за да бъде намалена плътността на вредителя, който обезлиства дърветата.

Площите ще бъдат обработени с вертолет със система за ултра малообемно пръскане. Препаратът Мимик 240 лв., който ще се използва, е одобрен за въздушно третиране, разрешен е от БАБХ и отговаря на стандартите на FSC за управление на горските територии. Активното вещество тебуфенозид действа само на гъсеници на пеперуди и няма пряко влияние върху пчели, полезни насекоми, паразити, хищници и водни безгръбначни.

Необходимостта от провеждане на авиоборбата е потвърдена от Лесозащитна станция - София. За предстоящите дейности се уведомяват всички заинтересовани страни – кметства, регистрирани пчелари и пчеларски сдружения.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK