Обучение на тема "Деца с диабет в училище" се осъществява в Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

Обучение на медицински специалисти и педагози на тема "Деца с диабет в училище" се осъществява в Кюстендил. Организатор е сдружение "Култура без граници", създадено през 2004 година, с основен приоритет - културата.

"След като диабета почука и в нашия дом, сдружението разшири своята дейност и започнахме една съвместна инициатива с проф. Константинова, която е председател на българското Национално сдружение по детска ендокринология и разработихме проекта "Деца с диабет в училище". Обикаляме страната и водим обучение на медицинските специалисти и педагозите за това как да се справят с деца с диабет. Целта е да се покаже, че такива деца диабета не ги спира да бъдат пълноценни и равностойни с всички останали", каза Росица Пандова - председател на сдружение "Култура без граници" и родител на дете с диабет.

По думите й целта е да се сведат рисковете от острите усложнения до минимум, така, че медицинските специалисти и педагозите да са подготвени за реакция в критична ситуация. 

"Искаме да дадем възможност на децата ни да реализират мечтите си и да ги постигат без да имат психологическа бариера, че някъде някой ги е дискриминирал", уточни Росица Пандова.

Родители на деца с диабет и самите деца бяха на обучението преди обяд. 

Между 2500 и 3000 деца в България от 0 до 18- годишна възраст страдат от диабет Тип1, като тенденцията е увеличаващия се брой. Има случаи в последно време за наличие и на диабет Тип2, който не е инсулинозависим, но е свързан със затлъстяването при децата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK