Румънският парламент гласува отлагане на плащането на осигуровки, сметки и вноски по кредити

Снимка: Рixabay

Вноските по банковите кредити се отсрочват за срок до 9 месеца без начисляване на лихва

Долната камара на румънския парламент прие днес серия законодателни инициативи на Социалдемократическата партия (СДП) и нейните съюзници, предвиждащи облекчения за фирмите и физическите лица в условията на епидемията от коронавирус, която доведе до въвеждането на редица строги мерки и ограничения за гражданите и бизнеса в страната, предаде БТА, цитирайки телевизия Диджи 24.

Проектите, инициирани от СДП, партия Про Румъния и Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ), предвиждат отлагане на плащанията на социалните осигуровки за засегнатите от кризата с коронавируса фирми за три месеца, отлагане на плащането на сметките за вода, енергия, газ, телефон, интернет, кабелна телевизия, за физическите и юридическите лица за три месеца, както и отсрочване на вноските по банковите кредити за физически и юридически лица за срок до 9 месеца без начисляване на лихва.

Одобрените днес нормативни актове съдържат редица разлики спрямо приетите от правителството извънредни постановления с подобни мерки, разширявайки обхвата им. Управляващата Национално-либерална партия (НЛП) заяви, че ще оспори приетите нормативни актове в Конституционния съд.

Лидерът на депутатите от НЛП Флорин Роман обвини инициаторите на проектите в "популизъм и безотговорност" и предупреди, че тези мерки може да доведат до тежка икономическа криза и загуба на стотици хиляди работни места.

Камарата на депутатите прие също проектозакон, предвиждащ служителите, изпратени в техническа безработица по време на извънредното положение в Румъния, да получават 75 процента от основната си заплата. /Novini.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK