ЮЗДП обяви: Ще се гарантират трудовите права на сезонните работници в ДЛС ”Дикчан”

снимка: infomreja.bg, архив
Няма нарушаване на трудовото законодателство при сключването и прекратяването на срочните трудови договори с наетите сезонни работници в ДЛС "Дикчан”. Това установи разпоредената спешна проверка на място от изпълняващия длъжността директор на  Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов, която бе поискана от сезонните работници от селата Кочан и Сатовча Нези Чанталиев, Баари Карасмилов, Ибрахим Хаимов, Венцислав Атипов, Ибрахим Даутев, Меди Тотев и Емин Качан. Всички те са освободени според Кодекса на труда и сключените договори за сезонна работа на 18  ноември, като е записано в заповедите им, че ще им бъдат изплатени допълнително  полагащите им се дни като  домашен отпуск, тъй като не са го използвали през периода, в който са били наети.
 
Сезонните работници сигнализираха медиите и потърсиха помощ и спешна проверка за това, че на 17 ноември, ден преди да им бъдат връчени заповедите за прекратяване на срочните договори, от администрацията на ДЛС „Дикчан” ги задължили да си пуснат молби за платен отпуск със задна дата, считано от 3 ноември до датата на връчване на заповедите им за прекратяване на временните им трудови договори, а именно до 18 ноември.
 
Според сигнала, те били принудени да депозират молби за въпросните отпуски за последните 12 дни, в които дни на практика са били на работа без някой предварително да ги предупреди, че от 3 до 18 ноември са в платен отпуск и след това стопанството ще прекрати трудовите си взаимоотношения с тях.
 
Според сезонните работници, спорът е възникнал заради 12-те дни, полагащи им се според Кодекса на труда,  платен отпуск, който от администрацията на ловното стопанство се опитали да ги лишат.
 
От ЮЗДП-Благоевград обявиха, че трудовите права на работниците ще бъдат гарантирани.
 
Ето и отговорът от държавното предприятие:
 
„Проверката констатира, че в стопанството са назначени 18 сезонни работници по чл. 68, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда – със срочен договор до завършване на конкретната работа.
 
На 18 ноември 2014 г. със заповед на директора на стопанството Йордан Бошнаков са прекратени договорите на 11 работници по чл. 325, т.4 от КТ /без предизвестие от която и да е от страните и поради приключване на определената работа/. В заповедта е наредено на всеки да бъде изплатен полагащия му се неизползван платен годишен отпуск.
Към момента 7 сезонни работници продължават да работят до приключване на дейностите в разсадника за отглеждане на коледни дръвчета.
 
Във входящия дневник на стопанството е регистрирана само една молба – от Емин Качан за изплащане на обезщетение поради навършване на пенсионна възраст! 
 

КОМЕНТАРИ

slyjitel10:03 - 22.11.2014
Ei skasahte se da pishite glyposti i laji.Kazvame vi tozi Dancho e prfektniq direkgor.Nqma greshka v nego.Toi e prfekcionist ne moje da go okepezite po nikakav nachin. Dyhaite sypata toi chte prodalji dae direktor.Nqma za kakvo da go barnat.Stopanstvoto e edinstvenoto pechelivsho v Blagoevgrad.A Plamen moje da pishe kolkoto si iska laji nikoi ne go ebava..
вещ07:17 - 21.11.2014
Цирк цирк цирк :) излагате се бе хоре спрете се с писаниците за Дикчан ставате смешни... толкова медийна война срещу Дикчан не е имало само и само наш Пламен да стане директор като опетнят Данчо. То е ясно че ще е така но защо е нужно толкова мръсотии уволнете го човека и да се свършва.
Goceto19:44 - 20.11.2014
Takiva marlqshtini nee imalo pri drug direktor, 60 trupa,katostrofiral chisto nov djip(bez plateni grajdanska i kasko) uvolneni rabotnici, krajbi i prochie i prochie...
до kritik19:25 - 20.11.2014
добре че са се обадили в медиите иначе нямаше да видят отпуски и то платени . Далавераджиите от горите дори и дишането на хората осребряват в пари за джобовете си.

FACEBOOK