Резултатите от тестването на 1016 полицаи в столицата - 0,7% заразени

Доц. Ангел Кунчев, снимка: МС

Изследването показва, че активна циркулация на вируса в София не е налична

Приключи изследването на полицейски служители в София за евентуално наличие на инфекция от COVID-19.

Официалните резултати бяха оповестени днес от главния държавен здравен инспектор, доц. Ангел Кунчев.

"Приемаме тази група изследвани като добра представителна извадка. Средната възраст е 39 години. Всички те са с интензивни контакти. Можем да очакваме, че те са се срещали по-често с вируса", посочи Кунчев.

Тествани са общо 1016 души. 1007 от тях или 99% са с отрицателни проби. Двама души имат положителни данни за антитела от прясна инфекция.

7 души - шест мъже и една жена, което прави 0,7%, са положителни за други антитела, което означава, че те са имали среща с вируса, вероятно без клиника или с много лека и вече имат антитела.

Но никой от тестваните не е дал положителни проби и за двата вида антитела. Един човек има симптоми, наподобяващи заболяването, но при него резултатите са отрицателни. Той и другите двама с данни за антитела от прясна инфекция ще бъдат тествани отново, каза главният здравен инспектор.

Според него изследването показва, че в момента върлуват и други вируси освен COVID-19.

"Изследването е интересно, защото ни дава една картина на ситуацията от рискова група, каквато е София. Тези 0,7% положителни означават, че все още активна циркулация на вируса в столицата не е налична. Това означава, че епидемията е под контрол и ако продължим с мерките, има шанс тя да остане с  нисък интензитет на разпространение. Още един извод правим от това изследване - че не можем да разчитаме на някакъв масов имунитет, който едва ли не да ни пази", каза още Кунчев.

Той подчерта, че е рано за намаляване на тежестта на мерките за физическа дистанция.

Председателят на Националния оперативен щаб, ген. Венцислав Мутафчийски информира, че данните при изследването на военните са сходни. Ще се изследват и моряци. Според него масово скринингово изследване ще бъде скъпо и "абсолютно безсмислено" като данни.

След месец ще бъде направено повторно изследване, след което също ще се направи анализ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK